Puterea şi opoziţia îşi fac "planul de bătaie" pentru sesiunea parlamentară
Puterea vrea să obţină majoritatea în structurile de conducere ale Parlamentului, iar opoziţia vrea să dezbine coaliţia pentru a începe procedura suspendării preşedintelui.
Articol de Alina Stănuţă, 31 Ianuarie 2011, 14:15
Puterea şi opoziţia stabilesc strategii înaintea unei noi sesiuni parlamentare, în timp ce partidele aflate la putere par să vizeze preluarea controlului în Birourile Permanente ale celor două Camere, unde se decid priorităţile legislative.
Opoziţia urmăreşte crearea unei noi majorităţi parlamentare şi declanşarea mecanismului de suspendare a preşedintelui.
Războiul declaraţiilor dintre putere şi opoziţie se va acutiza de marţi, odată cu începerea sesiunii parlamentare.
Opoziţia şi puterea au priorităţi diferite, dar scopul lor este acelaşi cu un an înaintea alegerilor generale - victoria prin orice mijloace la alegerile locale şi la cele parlamentare.
Independenţii vor funcţii în conducerea Parlamentului
Atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, au loc, marţi, şedinţe ale Birourilor Permanente, şedinţe în care sunt alese structurile de conducere.
Şi este de aşteptat ca reprezentanţii UNPR, conduşi de ministrul apărării, Gabriel Oprea, să solicite câte un post de vicepreşedinte.
Miza este importantă prin introducerea independenţilor în structurile de conducere ale Camerelor parlamentului. Puterea ar putea obţine majoritatea de decizie în aceste foruri.
Opoziţia ameninţă cu suspendarea preşedintelui
Dincolo de priorităţile legislative, obiectivele PSD, PNL, PC se vor axa pe strângerea de semnături pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură în primăvară, susţine liberalul Eugen Nicolăescu.
Dacă opoziţia reuşeşte să dezbine coaliţia şi moţiunea trece, opoziţia pune în aplicare pasul următor, care prevede nominalizarea unui premier al opoziţiei.
În cazul în care preşedintele Traian Băsescu va refuza numirea, PSD, PNL şi PC ameninţă că vor demara procedura de suspendare a preşedintelui.
Legea minorităţilor şi Codul Muncii, priorităţile puterii
UDMR are două mari obiective: Legea minorităţilor naţionale, aflată de peste patru ani în parlament şi Legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, potrivit lui Fekete Szabo.
Şi PD-L îşi propune să adopte în această sesiune parlamentară ordonanţa privind majorarea impozitului pe proprietăţi, până la sfârşitul lunii februarie, precum şi ordonanţa care introduce tichetul de sănătate.
O altă bătălie politică va fi adoptarea noului Cod al Muncii, care promite lupte politice dure în Parlament.
Guvernul intenţionează să vină în parlament cu un nou Cod al Muncii, fapt care a generat din start protestul opoziţiei.
Premierul Emil Boc doreşte o reformă a legislaţiei muncii.
Deşi Executivul nu a finalizat dezbaterile pe Codul Muncii, PSD şi PNL ameninţă că se vor opune la nivel legislativ cu toate forţele, pentru că puterea doreşte favorizarea angajatorului şi transformarea angajatului din mediul privat în sclav.
Legile electorale, pe agenda Parlamentului
Schimbarea Legii electorale este altă dezbatere care va începe în parlament cu o miză politică majoră - puterea are ca priorităţi introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate, eliminarea primăriilor de sector ale capitalei sau modificarea alegerii primarilor printr-un singur tur de scrutin.
PSD, PNL şi PC au anunţat deja că se vor opune în parlament proiectelor de lege care vizează introducerea votului prin corespondenţă şi eliminarea primăriilor de sector.