Puterea ia în calcul varianta alegerilor comasate în iunie
Reprezentanţii partidelor aflate la guvernare iau în calcul două variante: alegeri comasate în iunie sau alegeri locale şi parlamentare la termen.
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Februarie 2012, 15:29
Coaliţia de guvernare ia în considerare alegeri separate locale şi parlamentare, în iunie şi noiembrie, sau comasarea lor în luna iunie.
"Alegerile locale vor fi în iunie. Asta este un lucru cert. În rest, lucrurile rămân în continuare discutabile. Putem face alegeri anticipate, dar putem să mergem până în noiembrie exact la termen. Asta este varianta cea mai simplă", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a subliniat că Uniunea nu insistă pe ideea anticipatelor, dar nici nu o exclude.
Democrat-liberalii se declară însă categoric împotriva acestei variante.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean a declarat că PDL este "împotriva anticipatelor", iar după decizia Curţii Constituţionale "se preconizează în mod cert, alegeri locale în iunie şi parlamentare în noiembrie".
“Banii pentru alegeri sunt alocaţi întotdeauna de la Guvern. Nu e nicio problemă, Guvernul să facă o rectificare şi să aloce banii pentru alegeri locale daca vor fi în iunie. Aceasta nu e problemă ce nu poate fi rezolvată”, a declarat Ioan Oltean.
Prim-vicepreşedintelui PDL, Sorin Frunzăverde, a declarat la rândul său că decizia Curţii are o consecinţă singură şi imediată: "organizarea de alegeri locale în iunie, organizarea de alegeri parlamentare în noiembrie".
Democrat-liberalul Daniel Buda, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, susţine că Parlamentul va avea avea ultimul cuvânt pe legea privind alegerile, în decizia Curţii Constituţionale a României nu se precizează expresis verbis că se interzice organizarea de alegeri comasate.
"Aparent putem vorbi de existenţa unei dificultăţi în organizarea alegerilor comasate, însă nicăieri în cuprinsul deciziei nu este precizat expresis verbis că se interzice organizarea de alegeri comasate. Există din partea Curţii aprecieri asupra unor probleme despre care putem spune că ţin de ordin organizatoric, însă rămâne să vedem în Parlament în ce măsură acestea pot fi înlăturate", a susţinut preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Daniel Buda, a conchis că legea se întoarce în Parlament.
"Parlamentul este cel care va avea ultimul cuvânt. Pot să vă spun doar că, în acest moment, este posibil orice", a spus Daniel Buda.
Curtea Constituţională susţine în motivarea deciziei sale că legea privind comasarea alegerilor este neconstituţională deoarece este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, datorită procedurii greoaie şi încalcă dreptul de a fi ales, deoarece o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator.
De asemenea, Curtea a apreciat că sunt neconstituţionale prevederile prin care sunt prelungite mandatele aleşilor locali cu şase luni şi modul de delimitare a colegiilor uninominale.
Curtea Constituţională mai spune că se impune o reexaminare de ansamblu a Legii 35 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi subliniază în cadrul preocupărilor de revizuire a legislaţiei electorale că ar trebui acordată o atenţie sporită posibilităţii cetăţenilor români cu drept de vot care domiciliază în străinătate de a-şi exercita dreptul de vot într-o procedură specială, în corelare cu orele oficiale ale României, între care se desfăşoară procesul de votare.