Puterea are o majoritate fragilă la Senat
Coaliţia de guvernare nu poate susţine majoritatea la Senat, decât prin participarea miniştrilor şi prin votul unui senator care şi-a dat demisia din PDL.
Articol de Radio România, 02 Februarie 2012, 08:22
Senatorii PDL s-au reunit, miercuri seara, pentru a stabili modul în care va fi asigurată majoritatea la Senat, în urma grevei parlamentare a USL.
Protestul parlamentarilor din opoziţie va ridica unele probleme în activitatea Senatului din cauză că în câteva dintre comisiile senatoriale cvorumul este asigurat doar în prezenţa opoziţiei.
Coaliţia de guvernare poate susţine această majoritate inclusiv prin participarea miniştrilor la şedinţele plenului, au declarat reprezentanţi ai PDL.
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a recunoscut că în unele comisii majoritatea nu va putea fi asigurată, dar a susţinut că acest lucru nu va împiedica activitatea generală a Senatului.
În schimb, activitatea Camerei Deputaţilor, unde puterea deţine majoritatea, nu este pusă în pericol.
Votul lui Iulian Urban, salvator
Grupul PDL din Senat a stabilit că absolut toţi miniştrii şi senatorii coaliţiei trebuie să fie prezenţi lunea la şedinţele de plen ale acestei Camere, astfel încât să se asigure majoritatea necesară pentru votul final la proiectele de lege.
Liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, citat de Mediafax, a declarat că limita de 68 de senatori necesară pentru întrunirea cvorumului va fi asigurată cu ajutorul lui Iulian Urban, care a demisionat din acest grup, dar a promis că va vota orice proiect care vine de la Guvern.
Aceste probleme au apărut după ce opoziţia a anunţat că nu mai participă la lucrările Parlamentului, în semn de protest în principal faţă de numeroasele legi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului şi faţă de lipsa parlamentarilor puterii de la dezbaterile moţiunilor de cenzură.
Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că protestul parlamentar este o formă de atenţionare extrem de gravă şi serioasă la adresa majorităţii.
Opoziţia are majoritatea în unele comisii
Preşedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, a declarat că respectă decizia parlamentarilor opoziţiei, dar a menţionat că locul opoziţiei este în Parlament.
" Este adevărat că sunt comisii în care opoziţia are majoritatea, dar tot la fel de adevărat este că, în conformitate cu prevederile regulamentului, nu este nevoie de raportul comisiei pentru ca o lege să ajungă în plen", a spus Blaga.
După ce Mircea Banias şi Iulian Urban şi-au anunţat demisiile din PDL, situaţia a devenit incertă la Senat pentru grupurile parlamentare din arcul guvernamental, care au în prezent 67 de senatori, majoritatea în această cameră fiind de 68 de voturi.