Punctul de vedere al Parlamentului privind învestirea Guvernului, "obligatoriu"
Curtea Constituţională a României susţine că este obligatoriu să solicite punctele de vedere ale Birourilor Permanente, în legătură cu sesizarea depusă de USL, prin care se contestă învestirea de către Parlament a Guvernului Ungureanu.
Articol de Flori Doman, 23 Februarie 2012, 15:50
Curtea Consituţională a României precizează, într-un comunicat transmis joi, că este obigatoriu ca să se ceară punctul de vedere al Camerei Deputaţilor în legătură cu învestirea noului guvern.
"Curtea Constituţională menţionează că solicitarea punctelor de vedere ale autorităţilor constituie un act obligatoriu în cadrul procedurii controlului de constituţionalitate al hotărârilor Parlamentului, iar semnarea de către domnul judecător Augustin Zegrean a acestor acte procedurale se realizează în considerarea calităţii sale de preşedinte al instanţei constituţionale", este menţionat în comunicatul CCR.
Anunţul este făcut după ce în presă au apărut materiale în care era criticată iniţiativa preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, de a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, punctul de vedere al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor în legătură cu şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului în care s-a votat învestirea noului guvern.
Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, i-a solicitat Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, o copie după stenograma dezbaterilor care au avut loc în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de 9 februarie 2012 asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.
USL a contestat învestirea Guvernului Ungureanu, la CCR
Pe 16 februarie, USL a depus la Curtea Constituţională contestaţia privind învestirea de către Parlament a Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, declara Mircea Duşa.
"Am depus astăzi contestaţia la CCR în care criticăm hotărârea numărul 1 din 2012 prin care s-a învestit Guvernul Ungureanu", a anunţat liderul deputaţilor social-democraţi.
Duşa a precizat că hotărârea Parlamentului de învestire a Cabinetului Ungureanu încalcă articolele 1, 64 şi 103 din legea fundamentală.
"Criticăm neconstituţionalitatea hotărârii vizavi de articolele 1, 64 şi 103 din Constituţie. Hotărârea încalcă normele constituţionale referitoare la procedura instituită pentru învestirea Guvernului, în sensul că nu s-a respectat Regulamentul Camerelor reunite de audiere a candidaţilor de miniştri în comisiile reunite şi nu s-a întocmit avizul comisiei, ci doar nişte procese verbale prin care se recomandă plenului să învestească Guvernul Ungureanu. Avizele sunt obligatorii, iar procesele verbale nu ţin loc de avize. Aceste procese verbale au fost date în şedinţe fără cvorum", a precizat Mircea Duşa.
Curtea Constituţională a României va discuta pe 7 martie sesizarea USL, prin care se contestă învestirea de către Parlament a Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu.