PSD va contesta Legea pensiilor la Curtea Constituţională
Legea sistemului unitar de pensii publice va fi contestată la Curtea Constituţională în termenul legal prevăzut înainte de promulgarea actului normativ, anunţă conducerea PSD.
Articol de Simona Mihăescu, 16 Septembrie 2010, 13:38
Deputatul PSD, Ioan Cindrea a amintit joi ,într-o conferinţă de presă că PSD a adus două amendamente la legea pensiilor , cel referitor la vîrsta de pensionare , 63 de ani la femei şi 65 la bărbaţi şi cel referitor la punctul de pensie, care în opinia social-democraţilor ar trebui să fie 45 la sută din salariul mediu brut.
"Specialiştii noştri din Departamentul juridic al PSD analizează posibilitatea atacării legii pensiilor la CCR”, a declarat deputatul PSD Ioan Cindrea.
Reprezentanţii PSD spun că sunt nemulţumiţi de faptul că legea prevede creşterea punctului de pensie abia în 2012, ceea ce va duce la "scăderea drastică a puterii de cumpărare", dar şi înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată şi de invaliditate.
Social-democraţii consideră că mai multe prevederi ale acestei legi, printre care cea privind desfiinţarea pensiilor ocupaţionale şi includerea în sistemul public de pensii a militarilor, poliţiştilor şi magistraţilor ar fi neconstituţionale.
“Sunt câteva motive pentru care noi considerăm că legea încalcă Constituţia - desfiinţarea pensiilor ocupaţionale, dar şi cuprinderea în sistemul public a judecătorilor”, a spus Cindrea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că Legea sistemului unitar de pensii publice va fi contestată la Curtea Constituţională în termenul legal prevăzut înainte de promulgarea actului normativ.
PSD ar putea să o acţioneze în justiţie şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase
El a menţionat că PSD va sesiza Curtea Constituţională pe Legea pensiilor cel mai probabil vineri.
Victor a mai declarat pentru Mediafax că pe lângã atacul de neconstituţionalitate a Legii pensiilor, PSD va formula şi o sesizare împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, sesizare care ar putea fi înaintatã, nu doar Biroului Permanent al Camerei, ci şi în justiţie.
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "împotrivã" şi 3 abţineri, în absenţa reperezentanþilor PSD şi PNL, dupã o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit sã îşi impunã amendamentele dorite.