PSD susţine condiţionat coplata în Sănătate
Alexandru Rafila, fost consilier în Ministerul Sănătăţii, a declarat, joi, că social-democraţii susţin principiul coplăţii în sănătate.
Articol de Petruţa Obrejan, 02 Decembrie 2010, 17:23
Alexandru Rafila afirma, joi, că PSD susţine principiul coplăţii pentru serviciile medicale, dacă va fi însoţit de măsuri complementare, printre care deducerea din impozitul pe venit a sumelor respective, reglementarea obligativităţii ca acestea să fie direcţionate către FNUASS şi dezvoltarea unei infrastructuri de medicină de familie şi ambulatorie de specialitate.
În lipsa unor măsuri complementare a mai spus acesta, coplata ar duce la o presiune suplimentară pe unităţile de primiri urgenţe.
În opinia sa, pacienţii vor supraaglomera un serviciu, unde nu este prevazută coplata, un serviciu dedicat exclusiv urgenţelor medicale.
Proiectul de lege privind co-plata în sistemul public de sănătate prevede introducerea unei plăţi suplimentare, pe care fiecare pacient va fi obligat s-o facă atunci când apelează la serviciile medicale.
Alexandru Rafila a explicat că varianta PSD a coplăţii, iniţiată de fostul ministru Ionuţ Bazac, însă ea era condiţionată de anumite exigenţe, care nu se regăsesc în actul promovat de actualul guvern.
"Susţinem coplata ca principiu de îmbunătăţire a relaţiilor dintre medic şi pacient, dar reafirmăm abordarea noastră, conform căreia introducerea acestei practici este neavenită în condiţii de criză, recesiune şi sărăcie generalizată. Coplata introdusă acum agravează situaţia financiară a pacienţilor, fără să rezolve problemele de subfinanţare a sistemului", a mai declarat reprezentantul PSD.
În sistemul de sănătate, coplata ar urma să fie introdusă prin intermediul unui tichet moderator, care va avea o limită anuală de 600 lei/pacient.
De la acest sistem vor fi scutite, potrivit ministrului Attila Cseke, aproximativ 8 milioane de persoane, respectiv pensionari, elevi sau studenţi.
Acesta a precizat că proiectul de lege, adoptat în şedinţa de guvern, de săptămăna trecută, va fi transmis Parlamentului, pentru ca sistemul să poată intra în vigoare în anul 2011.