"PSD şi PNL vor să tergiverseze Legea Pensiilor"
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că PSD şi PNL vor încerca să amâne finalizarea Legii pensiilor pentru a menţine pensiile speciale de sute de milioane de lei, inclusiv cele ale parlamentarilor.
Articol de Cristina Ghioca, 13 Octombrie 2010, 16:48
Cristian Rădulescu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că PSD şi PNL doresc să tergiverseze la nesfârşit adoptarea Legii pensiilor.
El a arătat că, în Parlament, prin diverse metode procedurale, cele două partide de opoziţie vor cere ca, la reexaminarea Legii pensiilor, să se abordeze şi alte teme în afară de vârsta de pensionare, cum ar fi cea a punctului de pensie.
Potrivit acestuia, dacă acest lucru se va reuşi, Legea pensiilor va merge din nou la Curtea Constituţională, deoarece există două decizii ale Curţii care arată că Parlamentul trebuie să se aplece strict asupra problemelor invocate la reexaminare.
Cristian Rădulescu a spus că Legea pensiilor trebuie adoptată urgent, fiind o condiţie impusă de instituţiile financiare internaţionale.
Potrivit liderului PDL, este o utopie că opoziţia susţine punctul de pensie de 45% din salariul mediu pe economie, având în vedere faptul că, dacă lucrurile vor continua ca în prezent, în 2030, numărul pensionarilor va creşte cu 16%, iar cel al contribuabililor în sistem va scădea cu 15%.
În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, acesta estimat că, în 2030, perioada medie de supravieţuire pentru pensie va fi de 19,5 de ani pentru femei şi 16,2 ani pentru bărbaţi.
"Calculele că nu mai apucă nimeni să mănânce o pensie sunt fanteziste", a adăugat Rădulescu.
Liderul PDL a criticat, miercuri, şi programul de guvernare propus de PSD, arătând că acesta este "o culegere de generalităţi şi deziderate".
Senatorii au discutat, miercuri, mai mult de o oră şi jumătate, solicitarea PDL ca reexaminarea Legii pensiilor, cerută de preşedintele Traian Băsescu, să se facă în regim de urgenţă, intervenţiile repetate prelungindu-se până la expirarea programului de lucru.
Biroul Permanent al Senatului a cerut, marţi, Comisiei juridice să precizeze, în termen de o săptămână, dacă senatorii pot discuta, cu ocazia reexaminării Legii pensiilor, şi alte prevederi decât cea referitoare la vârsta de pensionare la femei.
Conduderea Senatului a decis ca proiectul de lege să primească raport din partea Comisiei pentru muncă până în data de 2 noiembrie.