PSD şi PNL ne se înţeleg în privinţa guvernării
PSD vrea să guverneze singur cu un prim-ministru social democrat şi consideră că liberalii îşi încalcă cuvântul dat în momente decisive.
Articol de Amalia Bojescu, 31 August 2010, 08:48
PSD va purta în continuare discuţii cu toţi cei care sunt dispuşi să susţină moţiunea de cenzură, inclusiv cu liberalii, chiar dacă social-democraţii sunt deranjaţi de declaraţiile făcute de aceştia în ultimul timp, dar mai ales de atitudinea PNL în Parlament.
Comitetul Executiv al PSD a aprobat, în unanimitate, depunerea de către social-democraţi a unei moţiuni de cenzură în noua sesiune parlamentară.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că detaliile privind detaliile depunerii moţiunii de cenzură vor fi stabilite ulterior.
El a menţionat că a primit mandat pentru a purta discuţii cu celelalte grupuri parlamentare care, eventual, ar sprijini moţiunea de cenzură.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că partidul va face tot ce ţine de el pentru debarcarea Guvernului Boc.
Social-democraţii nu spun însă ce poziţii vor adopta dacă moţiunea de cenzură trece.
Singurul lucru cunoscut este acela că PSD ar dori să guverneze singur şi doar în urma unor alegeri.
Mai mult, social-democraţii nu agreează ideea susţinerii uneui premier independent, propusă de PNL, ci doresc un prim-ministru din cadrul PSD.
"Nu cred că lucrurile serioase pentru România se negociază sau se discută prin televizor. Stilul acela de cârciumă al domnului Băsescu, care vorbeşte la cârciumă cui îi dă el guvernul, mie şi PSD nu ne aparţine. Dacă avem ceva de discutat, vom discuta. Important este decizia politică, aceea că vom face tot ce ţine de noi ca să dăm jos acest guvern şi să oprim abuzurile comise de regimul Traian Băsescu", a spus Victor Ponta.
PSD şi PNL, poziţii divergente
PNL nu renunţă la ideea de a guverna singur.
Liderul liberal Crin Antonescu respinge informaţiile potrivit cărora PNL negociază cu PDL, dar în acelaşi timp afirmă că liberalii nu vor susţine un guvern condus de un premier PSD.
"Partidul Naţional Liberal nu susţine o formulă în care premierul să aparţină Partidului Social Democrat. Noi am vorbit despre disponibilitatea noastră de a ne asuma guvernarea, chiar singuri, chiar cu prim-ministru. Am spus că este o disponibilitate, şi nu o pretenţie", a declarat Crin Antonescu.
Comportamentul duplicitar al liberalilor i-a determinat pe tot mai mulţi membri ai PSD să privească cu scepticism coloborarea dintre cele două partide.
Cel mai critic este liderul deputaţilor, Viorel Hrebenciuc.
Acesta spune că problema de fond a PNL este aceea că în momente decisive îşi încalcă cuvântul dat.
"PNL este un partid-balama, deci este un partid mic şi va rămâne mic. Obsesia lor este să nu devină anexa PSD. Toate eforturile lor se îndreaptă în această direcţie, pentru că au obsesia faptului că vor deveni anexa noastră, şi asta este discuţia din interiorul PNL", susţine Viorel Hrebenciuc.
PSD va face opoziţie totală împotriva actualului guvern şi va depune în această sesiune parlamentară două moţiuni simple, pe Agricultură - la Camera Deputaţilor, şi pe Sănătate - la Senat.
În plus, PSD va vota orice moţiune simplă pe care PNL o va depune în Parlament.