PSD şi PNL fac front comun pentru moţiunea de cenzură
PSD şi PNL strâng în aceastã perioadã rândurile pentru a obţine sprijin politic şi social pentru moţiunea de cenzurã pe care au depus-o împotriva guvernului.
Articol de Simona Mihăescu, 10 Iunie 2010, 14:58
Mobilizare şi calcule la PSD şi PNL: conducerile celor douã partide au discutat separat despre modalitatea tehnicã în care se va vota moţiunea, dar şi despre mãsurile pe care le vor lua împotriva eventualilor trãdãtori.Cele douã partide au avut, miercuri, reuniuni separate pentru a stabili strategia perioadei urmãtoare.
Social-democraþii şi liberalii spun cã vor lua mãsuri ferme împotriva celor care nu vor vota în favoarea moţiunii. Chiar şi aşa, cele douã partide mai au nevoie de 24 de voturi în parlament de la alte partide pentru ca moþiunea sã fie acceptatã.
Potrivit liderului PSD, Victor Ponta, parlamentarii social-democraţi vor vota la vedere, iar cei care vor vota împotriva moţiunii de cenzurã sau vor absenta nejustificat de la vot nu vor mai fi în PSD.
Victor Ponta:" Nu va fi cazul de aşa ceva. Nu are cine sã plece de la noi acum şi nici nu are cine sã trãdeze într-un fel sau altul. Nu-mi fac absolut nicio grijã şi nu cred cã vom avea vreo surprizã. "
Conducerea liberalã nu pare îngrijoratã de eventuale trãdãri şi se pregãteşte de guvernare. PNL îşi va asuma guvernarea, nu însă şi scrisoarea către FMI despre care liderul liberal promite că se va rediscuta textul documentului. Varujan Vosganian: "Cheltuielile de investiţii ale bugetului trebuie sã fie mai mari decât deficitul bugetar. Pensiile nu trebuie reduse. În al treilea rând, nu ne putem atinge de salarii."Vicepreşedintele PNL, a mai spus cã liberalii care nu vor vota moţiunea de cenzurã se descalificã din poziţia de membri ai PNL.
În situaţia în care moţiunea nu trece, opoziţia va încerca sã blocheze aplicarea legilor. Atât liberalii, cât şi social-democraţii anunţã cã vor ataca la Curtea Constituţionalã legile asumate de guvern.