PSD și Alianța de Centru Dreapta fac front comun împotriva Puterii
PSD și Alianța de Centru Dreapta se vor constitui într-o alianță înregistrată juridic, cu candidați comuni la Președinția României.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Ianuarie 2011, 16:19
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat intenţia partidului pe care îl conduce dar şi a Alianţei de Centru Dreapta PNL-PC de a pune bazele juridice unei platforme politice comune care să aibă ca scop fundamental elaborarea, adoptarea şi implementarea până în anul 2019 a unei agende publice care să cuprindă mai multe obiective.
"PSD şi ACD vor înregistra juridic, conform legii partidelor politice şi în vederea îndeplinirii cerinţelor art. 103 din Constituţia României, o alianţă politică. Aceasta va avea copreşedinţi pe preşedintele PSD şi pe preşedintele ACD; termenul de funcţionare al acestei alianţe va fi cel de îndeplinire a obiectivelor Agendei 2019. Această alianţă va începe să funcţioneze la nivel politic şi parlamentar imediat după înscriere şi la nivel local în termen de maxim trei luni", a afirmat Ponta, pe blogul personal.
Liderul PSD subliniază faptul că, în discuţiile avute cu liderul PNL, Crin Antonescu, din ultimele săptămâni, au fost "lăsate la o parte orgoliile şi suspiciunile", fiind totodată "închise urechile în care tot felul de binevoitori turnau tot felul de elixiruri".
"Refuz să cred că două forţe politice atât de importante nu pot găsi o bază comună pe care nu doar să distrugă ceva - sistemul pedelist băsescian - ci şi să construiască un nou model de societate, atât de necesar azi pentru Romania", a afirmat Ponta.
Într-o amplă expunere, pe site-ul personal, liderul social-democrat explică faptul că proiectul "Agenda 2019" reprezintă "un pas" pe care l-a gândit de sărbători, pentru ca "opoziţia democratică de stânga şi opoziţia democratică de dreaptă să îl facă".
Liderul PSD a afirmat că proiectul "Agenda 2019" reprezintă o propunere cu idei, care va trebui completată, corectată şi construită în detaliu pentru o acţiune pe termen mediu şi lung, până cel puţin în 2019, adăugând că aceste idei au fost discutate "cu unii prieteni şi colegi de partid şi cu Crin sau alţi liberali".
Candidați comuni la Președinția României
Potrivit preşedintelui social-democrat, PSD şi ACD vor desemna candidaţi comuni la preşedinţia României, pentru funcţia de premier, pentru alegerile privind funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi de primar al municipiului reşedinţa de judeţ, dar şi pentru preşedinţia Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi pentru preşedinţia comisiilor parlamentare.
"PSD şi ACD vor avea un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României în persoana care îndeplineşte cel mai bine aşteptările electoratului şi va milita pentru îndeplinirea obiectivelor agendei 2019; sistemul de selectare şi desemnare va fi propus de către un grup de lucru comun coordonat de preşedinţii de onoare ai celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare. PSD şi ACD vor avea un candidat comun pentru funcţia de prim ministru. PSD şi ACD vor forma un guvern comun; structura şi componenţa guvernului va fi propusă de un grup de lucru coordonat de către preşedinţii celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare", mai prevede proiectul propus de Victor Ponta.
"Agenda 2019" este deschisă către orice partid politic democratic, formaţiune civică sau ONG care îşi asumă valorile şi obiectivele acesteia şi poate contribui la realizarea lor; aderarea se va putea face doar prin acordul PSD şi ACD. Există o voinţă comună şi clar asumată de către toate părţile - că nu va exista nicio colaborare sau raport politic cu Traian Băsescu şi PDL, vinovaţi de situaţia actuală a Romaniei", a precizat Ponta, pe blogul personal.
Antonescu: Există varianta unei alianţe PNL-PC şi PSD
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că există varianta unei alianţe PNL-PC-PSD care să fie înregistrată la tribunal, alianţă care ar trebui gândită ca "o reaşezare a Opoziţiei".
"Eu şi domnul Ponta, încă de la sfârşitul anului trecut, am vorbit despre faptul că evoluţia din 2010, perspectivele din 2011 ne arată că trebuie să acţionăm altfel, că trebuie să facem ceva pentru a spori şansele ca acum, cât mai repede, să înlăturăm această putere. Şi am spus-o şi în momentul în care s-a iniţiat alianţa PNL-PC că ea este deschisă şi o gândim ca o aşezare pe jumătatea de dreapta a unei mari construcţii de tip mare coaliţie, stânga-dreapta, de tipul celei din Germania din anii din urmă, aşa încât sigur că preocuparea mea este deschisă, este orientată către analiza posibilităţilor de a constitui sau de a iniţia un asemenea proiect (...). Aici e vorba, cum am văzut cu plăcere că şi domnul Ponta descrie în postarea sa pe blog, despre şansa şi capacitatea noastră de a pune bazele unui proiect politic naţional de anvergură", a explicat Antonescu.
El a subliniat că alianţa cu PC nu înseamnă că a încălcat cu nimic niciunul din angajamentele pe care, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din 2009 sau în calitate de preşedinte al PNL, le-a luat vreodată faţă de opinia publică.