PSD și ALDE, schimb de replici dure pe tema bugetului asigurărilor sociale
Dezbaterea finală a bugetului asigurărilor sociale de stat a prilejuit un schimb de replici acide între reprezentanţii unor formaţiuni politice partenere: PSD şi ALDE.
Articol de Amalia Bojescu, 16 Decembrie 2015, 20:19
Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au fost adoptate astăzi de parlament, iar cele două legi vor fi trimise preşedintelui României pentru promulgare.
Documentele au întrunit o largă majoritate, dar nu toată lumea a fost mulţumită de formulele propuse.
De exemplu, dezbaterea finală a bugetului asigurărilor sociale de stat a prilejuit un schimb de replici acide între reprezentanţii unor formaţiuni politice partenere: PSD şi ALDE.
Bugetul asigurărilor sociale a fost adoptat de parlamentari în forma iniţiată de guvern.
Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Ana Costea, preciza că, dincolo de cifre, instituţia pe care o reprezintă va asigura un echilibru între sistemul asigurărilor pentru şomaj, indemnizaţiilor pentru accidente de muncă şi boală şi sistemul public de pensii.
"Fac apel la înţelepciunea şi experienţa dvs de a sprijini în continuare demersurile ministerului pe care îl reprezint pentru că beneficiarii acestuia nu sunt alţii decât alegătorii dvs şi concetăţenii mei", a spus Ana Costea.
Bugetul asigurărilor sociale prevede, între altele, majorarea pensiilor cu 5%, fapt care i-a deterinat pe social-democraţi să voteze pentru.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat însă atitudinea partenerilor din coaliţie, cei de la ALDE, care au votat împotrivă.
"Noi am votat acest buget în primul rând pentru că ceea ce ne-a interesat pe noi, ca pensiile să crească cu 5% să se întâmple şi se întâmplă prin acest vot. De asemenea nu pot să nu constat că partenerii noştri de coaliţie au votat împotriva măririi pensiilor cu 5%; cei de la ALDE", a susținut Liviu Dragnea.
Parlamentarii ALDE au votat împotrivă, la fel ca în cazul bugetului de stat.
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că votul pentru bugetul asigurărilor sociale nu poate fi disociat de votul pentru bugetul de stat.
"Ne pare bine că putem majora pensiile cu 5%. Ne pare bine că putem să promovăm o serie de alte măsuri cu caracter social, dar nu putem să spunem că bugetul în ansamblu e prost şi un buget din cadrul lui este bun", a susținut Tăriceanu.
Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale vor fi trimise preşedintelui României pentru promulgare.