PSD "poate coopera punctual cu PDL"
Social Democraţii sunt deschişi cooperării cu parlamentarii PDL pe teme de interes public, cum ar fi moţiunea de cenzură, se precizează în strategia grupurilor parlamentare ale PSD.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 31 August 2010, 18:24
PSD poate coopera punctual cu PDL doar în condiţiile în care se va lua în calcul schimbarea actualului guvern cu o variantă tranzitorie, în vederea anticipatelor în 2011, se precizează în strategia grupurilor parlamentare ale PSD, discutată, marţi, de social-democraţi.
În documentul citat se precizează că PSD este deschis cooperării cu parlamentarii PDL pe teme de interes public, cum ar fi moţiunea de cenzură, modificarea legislaţiei electorale, iniţiative legislative benefice pentru comunităţi sau amendamente la legile bugetelor pentru 2011.
În ceea ce priveşte colaborarea în plan parlamentar cu PNL, în ipoteza unui suport parlamentar care să sprijine varianta unui guvern de serviciu şi organizarea de alegeri anticipate, se apreciază că aceasta este "utilă" ca modalitate de contracarare a politicilor PDL la nivel local.
În strategia grupurilor parlamentare ale PSD, discutată marţi la reuniunea parlamentarilor social-democraţi, se mai precizează că se poate avea în vedere şi cooperarea cu grupul independenţilor, în măsura în care unii dintre parlmentarii independenţi vor dori revenirea în PSD.
Strategia discutată de parlamentarii PSD prevede, de asemenea, ca dialogul şi cooperarea cu grupurile parlamentare ale UDMR să fie menţinute la "un prag rezonabil", întrucât există teme de interes comun legate de modul de guvernare, dar şi de promovarea unor iniţiative legislative.
În ceea ce priveşte priorităţile pentru sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2010, PSD şi-a definit, în strategia grupurilor parlamentare, ca obiectiv politic major, depunerea moţiunii de cenzură, informează Mediafax.
"Băsescu trebuie sancţionat cu suspendarea dacă îşi încalcă îndatoririle"
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după întâlnirea cu parlamentarii social-democraţi, că şeful statului, Traian Băsescu, trebuie să fie sancţionat cu suspendarea din funcţie şi "întoarcerea la oameni" dacă îşi încalcă îndatoririle.
Ponta a făcut, astfel, prima declaraţie explicită privind suspendarea şefului statului, el evitând să se pronunţe de o manieră clară asupra acestui subiect de-a lungul timpului, atunci când a fost chestionat de ziarişti.
"Bătăliile cele mai vizibile, esenţiale, le vom da în această toamnă, în Parlament. Ceea ce vom putea să schimbăm cu adevărat, vom schimba în Parlament: trebuie să dăm jos Guvernul Boc, să spijinim un guvern care să oprească aceste măsuri ale guvernului Boc şi să pregătească alegerile anticipate", a spus Ponta, după întâlnirea cu grupurile parlamentare PSD.
El a făcut, totodată, şi o referire la preşedintele Traian Băsescu, fără a fi întrebat de jurnalişti în acest sens.
"Şi, de asemenea, dacă va fi cazul, să ne batem cu Traian Băsescu dacă nu-şi va îndeplini obligaţiile de preşedinte şi va încerca să perpetueze împotriva voinţei populare şi împotriva voinţei Parlanentului un guvern corupt şi incompetent şi o criză politică pe care a declanşat-o din ziua în care l-a numit pe Emil Boc premier", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.
Întrebat dacă s-a referit la o eventuală suspendare a şefului statului, în cazul în care Traian Băsescu nu va respecta voinţa Parlamentului, Ponta a precizat că nu a ascuns niciodată acest lucru.
La constatarea exprimată de un jurnalist, potrivit căreia s-a ferit să răspundă explicit pe acest subiect, Ponta a precizat că a făcut acest lucru pentru că nu doreşte să vorbească, în general, ca politician, cu "dacă şi cu parcă".
"Dacă Traian Băsescu îşi încalcă îndatoririle de preşedinte - şi îndatorirea sa principală este aceea de a nu crea crize politice, ci de a opri crizele politice -, sigur că da, trebuie să fie sancţionat şi sancţiunea pentru un preşedinte este suspendare şi retrimiterea la votul cetăţenilor", a subliniat Ponta.
În opinia sa, lui Traian Băsescu îi este frică de "întoarcerea la oameni", deşi el este cel care a promovat acest lucru.
"Eu tot spun: Traian Băsescu ne-a tot vorbit de întoarcerea la oameni, acum,văd că îi este foarte frică de oameni şi poate îl întoarcem noi la oameni până la urmă", a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a mai fost suspendat din funcţia în mandatul precedent, în anul 2007, când referendumul de demitere a invalidat decizia Parlamentului.