PSD merge la Cotroceni, pentru a discuta pe tema Legii Agenţiei Naţionale de Integritate
Social- democraţii vor da curs invitaţiei preşedintelui Traian Bãsescu la discuţii pe tema decizie Curţii Constituţionale privind Legea ANI.
Articol de Politica Romaneasca, 26 Aprilie 2010, 14:31
Preşedintele PSD, Victor Ponta a explicat că a dat curs invitaţiei lui Traian Băsescu deoarece au fost chemaţi separat, nu împreună cu partidele care formează actuala putere
Preşedintele Traian Bãsescu are programate luni, de la ora 17.00, consultãri cu formaţiunile parlamentare pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Programul şefului statului pentru luni ,include consultãri cu partidele politice parlamentare, grupul minoritãţilor naþionale şi cu grupurile parlamentare de independenţi din Parlamentul României, pe tema "situaţiei generate de Decizia Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate".
Începând de la ora 17.00, sunt programate discuþii cu Partidul Naþional Liberal, Partidul Social Democrat ºi Partidul Conservator.
La ora 18.00, vor avea loc cele cu Partidul Democrat Liberal, Uniunea Democratã Maghiarã din România, grupul parlamentar al minoritãþilor naţionale şi grupurile parlamentare de independenţi din Parlament.
Curtea Constituţionala susţine că anumite prevederi din Legea ANI sunt neconstituţionale
Curtea Constituţionalã a constatat, în 14 aprilie, cã anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraþiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectãrii hotãrârilor legale, constatarea incompatibilitãţilor şi sesizarea organelor de urmãrire penalã, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Motivarea Curţii Constituţionale, care a fost publicatã joi, aratã, printre altele, cã activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate este mai mult decât ar trebui sã aibã voie un organ admistrativ, fãcându-se confuzie între anchetã şi judecatã.
Curtea Constituþionalã (CC) apreciazã cã activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este mai mult decât ar trebui sã aibã voie un organ admistrativ, fãcându-se confuzie între anchetã şi judecatã.
Curtea Constituþionalã (CC) a apreciat cã obligaţia de a se publica declaraţiile de avere, precum şi cea de a trimite aceste documente la ANI încalcã dreptul la viaţã privatã, potrivit motivãrii deciziei prin care mai multe articole ale legii ANI au fost declarate neconstituþionale.
Atribuţia inspectorilor ANI de a cere confiscarea averii contravine principiului conform cãruia averea se prezumã dobânditã licit, la fel şi procedura administrativã care-l obligã pe cel anchetat sã aducã probe care sã demonstreze corectitudinea, rãsturnându-se astfel sarcina probei, susţine CC.
Potrivit legii, în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, Legea ANI trebuie pusã în acord cu aceastã decizie.