PSD îşi face guvern
PSD va propune la Congresul din 16 octombrie , un Guvern cu 13 ministere şi 4 miniştri delegaţi
Articol de Simona Mihăescu, 30 Septembrie 2010, 13:59
Programul de guvernare pe care social-democraţii urmează să îl aprobe la Congresul din 16 octombrie prezintă viziunea PSD pentru perioada 2012-2020, a anunţat joi preşedintele partidului, Victor Ponta.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că la acest program - aflat în fază de proiect şi la alcătuirea căruia s-a ţinut cont de propuneri venite din interiorul partidului, de la experţi, sindicate, organizaţii profesionale - se lucrează în continuare.
Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a completat că elaborarea acestui program are trei obiective: o radiografie a momentului actual, prezentarea viziunii partidului şi stabilirea obiectivelor şi alcătuirea unui pachet larg de soluţii la problemele guvernării.
Structura de Guvern pe care ar urma să o propună PSD prin programul de guvernare ar putea conţine patru miniştri delegaţi, printre care unul pentru relaţia cu Parlamentul, unul pentru Turism şi unul pentru gestionarea fondurilor europene.
Programul de guvernare va propune o impozitare progresivă în trei trepte: 14% pentru veniturile între 1.000 şi 2.000 lei, 18% pentru veniturile între 2.000 de lei şi 4.000 de lei şi 22% pentru veniturile ce depăşesc 4.000 de lei.
Cele trei cote de impozitare figurează deocamdată ca propunere a departamentelor de specialitate, acestea putând fi, modificate în urma discuţiilor cu organizaţiile judeţene, în sensul majorării cotelor de impozitare la 16, 20, respectiv 25%.
Adrian Năstase a mai declarat că cel mai mare portofoliu va include Administraţia, Internele şi Dezvoltarea Regională. Liderul PSD a mai anunţat că forma finală a proiectului va fi prezentat la Congresul PSD.
Despre potenţialii ocupanţi ai portofoliilor din Guvernul PSD, nu s-a discutat încă, a precizat Năstase.
Referitor la acordul cu FMI, preşedintele partidului Victor Ponta , crede că el trebuie să continue , dar nu sub formă de împrumut, ci sub forma unei garanţii pentru pieţele internaţionale.
Ponta mai spune că acest acord ar trebui să se facă în comun cu FMI şi Comisia Europeană. În aşa fel, banii de la Fond s-ar duce către Banca Naţională, spune Ponta.
El susţine că nu mai trebuie ca România să se mai împrumute la FMI, în condiţiile în care este deja , atât de îndatorată.