PSD fuzionează cu UNPR
Începută ca o susţinere parlamentară şi concretizată printr-un protocol de colaborare, alianţa dintre PSD şi UNPR face următorul pas: fuziunea.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Decembrie 2012, 12:17
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, în prima şedinţă a conducerii PSD de după alegeri că în prima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional va propune fuziunea dintre cele două partide, care vor avea grup parlamentar comun.
"În primul Comitet Executiv vă voi propune, în urma negocierilor pe care le finalizăm în aceste zile, fuziunea cu UNPR. Vom avea un singur grup parlamentar. Vreau să existe, aşa cum a fost în toate vremurile bune, partidul de centru-stânga al României e PSD, iar ideea de unitate cred că merită şi preţurile pe care o să le plătim aşa, mai cu inima îndoită, dar trebuie să gândim pentru viitor", a spus Ponta.
El a mai spus că este necesar ca social-democraţii să gândească pentru Congresul de anul viitor din februarie sau martie un mod de organizare în care partidul să rămână viu şi să nu depindă total de Guvern, ca să nu încaseze şi lucrurile rele care ţin de guvernare.
Grupul parlamentar al PSD, incluzându-i şi pe cei ai UNPR, va avea 221 de membri, iar grupul PNL va fi format din 147 parlamentari, a anunţat, luni seara, liderul USL, premierul Victor Ponta.
Istoria colaborării PSD-UNPR
Cele două partide, PSD şi UNPR, au un protocol politic numit Alianţa de Centru-Stânga.
Fuziunea anunţată de preşedintele PSD, Victor Ponta, ar înseamna absorbţia grupului progresist de către PSD.
Scopul declarat al Alianţei de centru-stânga a fost susţinerea reciprocă la alegerile parlamentare din 2012.
Alianţa a fost aprobată la 9 august 2012 de Tribunalul Bucureşti.
La baza ACS stă un protocol semnat de preşedintii PSD şi UNPR, Victor Ponta şi Gabriel Oprea, în primăvara acestui an, care conţinea cinci puncte, printre care susţinerea de către UNPR a Guvernului Ponta în Parlament.
Pe 2 mai, premierul Victor Ponta şi preşedintele UNPR, anunţau semnarea protocolului prin care UNPR accepta să susţină Guvernul USL în schimbul măririi taxelor pe averi.
"Cele patru puncte - sigur, al cincilea se referă la învestirea Guvernului - sunt puncte perfect compatibile cu Partidul Social Democrat şi obligaţia mea ca prim-ministru desemnat este de a asigura pentru Guvernul pe care-l voi conduce, o majoritate stabilă până la alegeri", a declarat Ponta.
În 31 august, UNPR anunţa că devine parte a USL.
Uniunea Naţională pentru Progresul României a fost înfiinţată de Gabriel Oprea imediat după ce Mircea Geoană, marele învins al prezidenţialelor din 2009, a fost înlăturat de la şefia PSD.
Partidul progresist este format din independenţi care au părăsit PSD, PNL şi PC.
În 2011, UNPR a fuzionat cu Partidul Iniţiativa Naţională, al cărui lider, Lavinia Şandru, a devenit ulterior vicepreşedinte al formaţiunii progresiste.