PSD critică politica de împrumut a Ministerului de Finanţe
Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, critică modul în care Ministerul de Finanţe şi-a planificat politica de împrumuturi cu care încearcă să acopere minusul mare de fonduri care există în trezorerie.
Articol de Alina Dobrinescu, 05 Ianuarie 2012, 16:35
Constantin Niţă consideră că Ministerul de Finanţe nu ar trebui să apeleze la un împrumut înainte să vadă care este execuţia bugetară pe anul în curs.
"Modul în care a planificat ministrul de finanţe şi Ministerul de Finanţe anul 2012 se pare că nu este cel mai bun sau este bine să vedem care este execuţia bugetară şi după aceea să vedem care sunt nevoile de împrumut pe perioada anului 2012. Dar, cu certitudine, ca în fiecare an, Ministerul de Finanţe va merge pe piaţă şi va împrumuta pentru nevoile curente", a declarat Constantin Niţă.
Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,5 miliarde de euro
Ministerul Finanţelor Publice vrea să se împrumute în luna ianuarie cu aproximativ 4,5 miliarde de euro de la băncile locale prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat.
Joi are loc prima licitaţie de acest fel.
În 2011, Ministerul a luat de la bănci aproape 12 miliarde de euro, iar anul acesta ar avea nevoie de încă zece.
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu a declarat, joi, la Radio România Actualităţi că împrumuturile de 4,5 miliarde de lei pe care Ministerul de Finanţe doreşte să le facă în luna ianuarie de pe piaţa bancară locală nu reprezintă un semnal de alarmă.
Gheorghe Ialomiţianu: Nu vom lua împrumuturi cu orice dobândă
El a precizat că aceste împrumuturi au fost planificate încă de anul trecut pentru finanţarea deficitului bugetar şi a datoriei publice.
"Suntem într-o situaţie favorabilă, nu vom lua împrumuturi cu orice dobândă şi urmărim să luăm la termene cât mai lungi împrumutul. Avem un buffer care ne asigură efectuarea plăţilor pe o perioadă de patru luni, deci suntem în grafic, nu este nimic anormal, este o planificare făcură de anul trecut pentru a ieşi pe piaţă în luna ianuarie şi vom mai ieşi şi în cursul anului, vom ieşi şi pe pieţele financiare", a declarat Ialomiţianu.
Ministrul de finanţe a mai spus că împrumuturile se vor face acceptând doar dobânzi rezonabile, cum au fost şi cele practicate până acum.
Dobânzile acceptate anii trecuţi la împrumuturile de pe piaţa internă s-au situat al un nivel de 6%, a precizat Gheorghe Ialomiţianu.