PSD critică lipsa de reacţie a Guvernului
Senatorul PSD , Olguţa Vasilescu critică Executivul pentru că nu a reacţionat faţă de intenţia construirii unui depozit de deşeuri radioactive lângă Kozlodui, Bulgaria.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Iulie 2011, 13:38
PSD solicită guvernului să se opună amplasării unui depozit de deşeuri radioactive lângă centrala de la Kozlodui, din Bulgaria.
Social-democraţii cer şi realizarea unui studiu de impact în zona frontierei bulgaro-române pentru stabilirea efectelor amplasării depozitului.
Senatorul PSD a amintit că, în 7 iulie, la Bechet s-a organizat o dezbatere publică pe marginea punerii în funcţiune a unui depozit de deşeuri nucleare în zonă, unde partea bulgară a prezentat proiectul.
"Nu numai că nu am avut o reacţie fermă de opoziţie din partea Guvernului României, dar reprezentanţii săi în sală, de la ministerele de resort din Bucureşti şi câţiva şefi de la deconcentratele din Dolj, au aplaudat pur şi simplu partea bulgară după ce şi-a terminat expunerea", a susţinut Olguţa Vasilescu.
Senatorul PSD susţine că sănătatea populaţiei din judeţul Dolj este deja afectată de centrala nucleară din apropiere.
"Este suficient că avem centrala de la Kozlodui. Acest depozit de deşeuri nucleare radioactive este prea mult, iar Convenţia internaţională ESPO are prevederi care pot fi aplicate în acest caz. Contează doar ca cineva să dorească să nu mai moară în sudul judeţului Dolj şi într-o mare parte din judeţul Olt copiii de cancer", a spus senatorul PSD.
Potrivit statisticilor oficiale, mortalitatea în judeţul Dolj din cauza cancerului a ajuns la 10%, iar în mod neoficial medicii au confirmat că numărul bolnavilor este mult mai mare pentru că majoritatea locuitorilor din zona respectivă nu se prezintă la doctor pentru a fi diagnosticaţi.
Vasilescu a menţionat că mortalitatea cea mai mare înregistrată în acea zonă este în rândul copiilor şi al bărbaţilor de peste 45 de ani.
Autorităţile bulgare au dezvăluit în urmă cu doar câteva luni planurile de amplasare a unui depozit lângă centrala de la Kozlodui la doar patru kilometri de graniţa cu România, unde urmează a fi depuse peste 300.000 de tone de deşeuri radioactive.