PSD contestă legea privind abaterile discplinare ale magistraţilor
Social Democraţii consideră că proiectul de lege privind extinderea abaterilor disciplinare ale magistraţilor încalcă principiul independenţei judecătoreşti.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Decembrie 2011, 11:59
Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor a depus, marţi, la Curtea Constituţională a României o contestaţie privind proiectul de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare în cazul magistraţilor, a declarat liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.
Citeşti aici sesizarea PSD adresată Curţii Constituţionale.
Mircea Duşa susţinut că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii încalcă articolele 124 şi 126 din Constituţie.
"Această lege încalcă principiul independenţei judecătoreşti, al separaţiei puterilor în stat, premisele ca justiţia să se realizeze numai în instanţele judecătoreşti şi instituie o suprainstanţă", a declarat Mircea Duşa pentru Agerpres.
Plenul Senatului a aprobat săptămâna trecută în calitate de for decizional proiectul de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare în cazul magistraţilor, inclusiv prin introducerea sancţiunii disciplinare a suspendării din funcţie pe o perioadă de până la şase luni, sau mutarea disciplinară la o altă instanţă judiciară.
Abaterile disciplinare definite de lege sunt: manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale, încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, atitudinile ireverenţioase în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, personalul instanţei, inspectori judiciari, avocaţi, experţi sau martori.
De asemenea, potrivit proiectului de lege constituie abateri disciplinare desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu, refuzul nejustificat de a primi la dosar cererile, concluziile sau actele depuse de părţi, nerespectarea de către procuror a dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor.
Alte abateri disciplinare sunt nerespectarea secretului deliberării, absenţe nemotivate de la serviciu, imixtiunea în activitatea unui alt judecător sau procuror, folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, participarea directă sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piarmidal, jocuri de noroc sau sisteme de investiţii pentru care nu este asigurată transparenţa fondurilor.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt: avertismentul, diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 20% pe o perioadă de până la şase luni, mutarea disciplinare pentru o perioadă de până la un an, suspendarea din funcţie pentru o perioadă de până la şase luni şi excluderea din magistratură.