PSD cere coaliţiei să nu-şi angajeze răspunderea pe noua lege a sănătăţii
PSD cere majorităţii parlamentare să renunţe la ideea promovării noului proiect de lege a sănătăţii, prin asumarea răspunderii.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Ianuarie 2012, 17:50
Deputatul social-democrat, Nicolae Bănicioiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că acest proiect încalcă dreptul pacientului, la un tratament corect şi decent şi de aceea cere coaliţiei să renunţe să işi angajeze răspunderea pe acestă lege.
"Solicit majorităţii parlamentare, PDL-UDMR, să renunţe la ideea asumării pe această lege. Considerăm că legea trebuie să urmeze tot traseul parlamentar, considerăm că toţi românii trebuie consultaţi şi de aceea credem că ar trebui să fie un subiect principal de dezbatere în viitoarea campanie electorală. Credem că ar trebui să existe un consens pe o lege de o asemenea importanţă. S-a făcut pactul pentru educaţie, credem că ar putea fi semnat un pact pentru sănătate la care preşedintele nu ar trebui să facă rabat", a spus Bănicioiu.
Pacienţii săraci şi pensionarii, cei mai afectaţi
Nicolae Bănicioiu a susţinut că privatizarea prevăzută de lege îi va defavoriza pe pacienţii săraci şi pe pensionari.
Potrivit deputatului PSD, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea sănătăţii, PSD va începe consultări cu partenerii din USL pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Executivului.
El a afirmat că PSD consideră că această lege are nevoie nevoie de un timp mai lung de dezbatere, atât în parlament, cât şi de către cei interesaţi, de beneficiari şi de asociaţiile profesionale.
"Noi considerăm profund incorectă maniera de abordare. Nu credem că ar fi trebuit să fie Cotroceniul iniţiator, credem că o astfel de lege ar fi trebuit dezbătută un timp mai lung, de către parlament bineînţeles, de către cei interesaţi, beneficiarii, şi, bineînţeles, de asociaţiile profesionale", a spus acesta.
Asumarea, un demers neconstituţional
Deputatul PSD a mai afirmat că asumarea răspunderii este un act neconstituţional
"Considerăm că este un demers profund neconstituţional, este un demers antisocial, prin faptul că se renunţă pentru prima oară în ultimii 20 de ani la dreptul pacientului de a avea acces la tratament decent şi corect", a mai declarat duminică Nicolae Bănicioiu.
Deputatul Nicolae Bănicioiu a anunţat totodată, că Uniunea Social Liberală va demara consultări cu asociaţiile de pacienţi, colegiile medicilor, precum şi cu toţi cei implicaţi în sistemul sanitar, în privinţa acestei legi.
Proiectul de lege, în dezbatere publică pentru 30 de zile
Proiectul noii legi a sănătăţii este în dezbatere publică timp de 30 de zile, începând de la 28 decembrie 2011, dar termenul va putea fi prelungit atât cât va fi nevoie - conform declaraţiilor ministrului sănătăţii Ladislau Ritli.
Potrivit proiectului, vor apărea casele de asigurări de sănătate private, prin care se vor putea achita serviciile medicale suplimentare, care depăşesc un pachet de bază.
Conform ministrului sănătăţii, o măsură care vizează un management mai eficient este ca spitalele să se organizeze ca unităţi cu statut de fundaţie, de societate comercială sau de asociaţie.