PSD caută voturi pentru moțiune la UDMR
Opoziția are nevoie de 236 de voturi pentru a dărâma Guvernul Boc prin moțiune de cenzută, voturi de care nu dispune în acest moment.
Articol de Dan Carp, 23 Octombrie 2010, 10:08
PSD va avea la începutul săptămânii viitoare negocieri cu UDMR pe tema susţinerii moţiunii de cenzură.
Social-democraţii ar putea propune Uniunii păstrarea posturilor de ministru pe care le ocupă în prezent în schimbul unui vot favorabil la moţiune.
Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan, spune că la începutul săptămânii viitoare vor avea loc negocieri cu reprezentanţii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale pentru susținerea moțiunii de cenzură.
Social-democraţii s-ar fi înţeles cu liberalii şi consevatorii să le ofere acestora cel puţin posturile ocupate şi în prezent.
"Noi îi salvăm acum pentru că şi populaţiei maghiare i s-a tăiat salariul, şi pensionarii maghiari au o situaţie delicată. Eu zic că într-o situaţie din asta le oferim cel puţin ceea ce au. E o ofertă în regulă", a spus Radu Moldovan.
Reprezentanţii UDMR şi-au exprimat în trecut câteva nemulţumiri legate de activitatea Guvernului, dar au afirmat răspicat în mai multe rânduri că nu părăsesc coaliţia.
Minoritățile, indecise în problema moțiunii
Liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că la întâlnirea de grup de luni, minorităţile vor decide dacă vor susţine sau nu moţiunea de cenzură înaintată de opoziţie împotriva Guvernului Boc.
Varujan Pambuccian a subliniat că deciziile privind evenimentele majore se iau împreună cu toţi membrii grupului minorităţilor, în urma unui vot în cadrul grupului parlamentar.
În ciuda eforturilor opoziţiei, democrat-liberalii sunt convinşi că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă de reuşită.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean spune că moţiunea de cenzură nu face decât să preia o mare parte din programul de guvernare al PSD, care ar avea doar un scop mediatic.
"Suntem absolut convinşi că opoziţia nu va reuşi să treacă această moţiune, iar guvernul actual va fi în continuare în măsură să-şi aplice reforma a cum este gândită şi aprobată prin programul de guvernare", susține Ioan Oltean.
Moţiunea de cenzură intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", iniţiată de opoziţie, a fost prezentată, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.
Textul moţiunii va fi dezbătut şi votat în data de 27 octombrie, cu începere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.
Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că, în cazul trecerii acesteia, doresc să realizeze un guvern de criză, să organizeze alegeri anticipate în maximum şase luni şi să renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.