PSD a depus moţiune pentru Legea salarizării unitare
Opoziţia a depus, joi, o nouă moţiune de cenzură, de data aceasta pe tema Legii-cadru a salarizării bugetarilor.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Decembrie 2010, 16:53
Potrivit deputatului PSD Mircea Duşa, legea contestată propune o salarizare injustă, creează inechităţi între diferitele categorii de bugetari şi veniturile scad prin desfiinţarea celui de-al XIII-lea salariu şi a primei de vacanţă.
PSD doreşte şi o nouă reuniune a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a stabili calendarul de desfăşurare a dezbaterii moţiunii de cenzură.
Legea salarizării - lege " antisocială"
Preşedintele PSD, Victor Ponta a explicat că moţiunea critică pe fond şi pe formă, modul în care premierul Emil Boc a reglementat salarizarea din domeniul bugetar.
În opinia liderului PSD, legea salarizării bugetarilor este o lege "antisocialială "şi care legiferează micşorarea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor.
"Este o moţiune de cenzură care critică pe fond şi pe formă modul în care guvernul Boc înţelege să reglementeze această salarizare în domeniul bugetar. În primul şi în primul rând, este vorba despre o lege antisocială care legiferează furtul din partea guvernului Boc a celor 25% din toate salariile, a spus Ponta.
El a mai spus că angajarea răspunderii guvernului a fost făcută în grabă, tocami pentru a legaliza micşorarea cu 25 la sută a salarilor din sistemul bugerar.
"Practic, prin această angajare extrem de grăbită, înainte de Crăciun, guvernul Boc nu doar că îşi încalcă cuvântul, n-ar fi nici prima, nici ultima dată când minte cu neruşinare, dar încearcă să legalizeze un furt şi încearcă să legalizeze ceea ce tot ei au anunţat în mod mincinos probabil chiar de la început, şi anume tăierea cu 25% a tuturor salariilor bugetarilor. Este şi o lege antieconomică pentru că reducerea acestor venituri înseamnă o reducere a consumului, implicit o reducere a producţiei interne şi, practic, o reducere a încasărilor la bugetul de stat şi la bugetul de asigurări sociale", a atenţionat Victor Ponta.
Cât priveşte adoptarea bugetului de stat pe 2011, preşedintele PSD a declarat că atât bugetul de stat dar şi cel al asigurărilor sociale sunt "nerealiste şi neserioase".
"Practic, ceea ce ne cere guvernul Boc să adoptăm în această perioadă, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, se dovedeşte de la început nerealist şi neserios. Nu ai cum să ai încasările previzionate în măsura în care prin toate celelalte legi reduci veniturile, reduci consumul şi implicit toate celelalte venituri din taxe, impozite şi contribuţii sociale. Pe partea de procedură, ne opunem acestei legi pentru că, reamintim, guvernul Boc, o dată pe an, îşi angajează răspunderea pentru legea salarizării. A făcut-o şi anul trecut, o face şi anul acesta, probabil că o va face şi anul viitor. Este un semn evident de incompetenţă şi incoerenţă. Nu ai cum, o dată pe an, să te apuci să pretinzi că schimbi absolut tot, iar haosul din sistemul public din România este generat tocmai de acest tip de politici iresponsabile", a explicat Victor Ponta.
Preşedintele social democraţilor a amintit şi faptul că legea salarizării bugetarilor pe care guvernul Boc vrea să-şi angajeze răspunderea , nu are acordul sindicatelor şi nici a patronatelor. Mai mult, Ponta susţine că legea încalcă grav principiile Codului Muncii.
"În plus, legea pe care guvernul Boc încearcă să-şi angajeze răspunderea deja, ca de obicei, nu are acordul partenerilor sociali, nu are avizul CES-ului, nu are niciun fel de acord din partea sindicatelor şi patronatelor, şi încalcă grav principiile pe care s-a construit Codul Muncii", a mai declarat Victor Ponta.
În altă ordine de idei, liderul PSD susţine că ar trebui înfiinţată o comisie parlamentară de anchetă în care să fie cercetaţi preşedintele Traian Băsescu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi premierul Emil Boc pentru modul în care declaraţiile acestora ar putea afecta ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România, dar şi aderarea la spaţiul Schengen.
"Cred că ar trebui făcută - şi poate că o să şi încercăm să facem noi, cei din opoziţie - o comisie de anchetă pentru Traian Băsescu, pentru Traian Igaş, pentru Emil Boc, cei care prin faptele şi declaraţiile lor iresponsabile întârzie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi aderarea României la spaţiul Schengen", a mai spus Ponta, la conferinţa de presă de joi.