Provocări globale, dezechilibre economice și miza competitivității
Organismele internaționale confirmă fragilitatea economiei mondiale, a cărei creștere se va situa în 2022 în jurul a 3%.
Articol de Luminiţa Voinea, 21 Septembrie 2022, 18:11
Traversăm o perioada incertă din punct de vedere economic și mai este mult până când vom putea vorbi despre stabilitate și predictibilitate.
Semnalele anului trecut de redresare a marilor economii au fost, practic, anulate prin efectele generate de război asupra sectorului energetic și la nivelul lanțurilor de aprovizionare ale unor piețe importante, a afirmat prof.univ. doctor în economie Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, la Forumul Forbes 2022, un eveniment important pentru comunitatea financiară și de afaceri.
Și organismele internaționale confirmă fragilitatea economiei mondiale, a cărei creștere se va situa în 2022 în jurul a 3%, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale.
La nivelul Uniunii Europene, dependența energetică severă, dereglarea lanțurilor de aprovizionare, dar și fenomenele climatice care afectează potențialul agricol sunt factori noi de instabilitate economică. În aceste condiții, se estimează o creștere economică modestă, de doar 2,7% la nivelul întregului bloc comunitar, adaugă Marinescu.
Consumul privat, principalul motor al creșterii economice din România
În cazul României, creșterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru reprezintă o performanță peste așteptări, care prefigurează depășirea prognozei de creștere economică anuală de 3,5%.
Trebuie subliniată, în acest sens, dinamica sporită a sectorului serviciilor, cu o creștere de peste 8% și 9% pe primele două trimestre, în timp ce industria, însă, continuă să evolueze în teritoriu negativ.
Principalul motor al creșterii economice este în continuare consumul privat, cu un ritm susținut, de 7% și 8% pe primele două trimestre ale anului. Nu la fel stau lucrurile și în privința investițiilor, observă Cosmin Marinescu.
În acest context, se simte nevoia implementării investițiilor publice, într-un ritm accelerat, dată fiind rămânerea în urmă a cheltuielilor de investiții ca pondere în PIB, potrivit datelor la zi aferente execuției bugetare, atât în privința investițiilor din fonduri europene, cât și a proiectelor din bani naționali.
Despre creșterea investițiilor străine directe pe primele 7 luni ale anului, despre provocările structurale acumulate de-a lungul mai multor ani și despre persistența inflației fără precedent în România, puteți citi în discursul "Provocări globale, dezechilibre economice și miza competitivității", pe blogul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu, sau în link-ul următor: https://cosmin-marinescu.ro/provocari-globale-dezechilibre-economice-si-miza-competitivitatii/?fbclid=IwAR1s4UauvojCE-YU3fLRsjp2bWRNDhrIGSeUfdG_zVUe1ZezktGvLdrKXsw