Protocolul partidelor de la putere este unul de "conjunctură"
Doar un troc politic pentru a rezista la guvernare - aşa caracterizează Opoziţia protocolul încheiat, miercuri, de Coaliţia aflată la putere.
Articol de Cătălin Purcaru, 02 Martie 2011, 18:57
Din reacţiile partidelor din Opoziie care s-au unit şi ele în Uniunea Social Liberală cu scopul clar de a răsturna guvernul reiese clar că acestea îl consideră mai degrabă un demers oportunist, de conjunctură şi fără o bază solidă.
PSD susţine că protocolul semnat între partidele din arcul guvernamental reprezintă doar o încercare a PD-L de a-şi asigura continuitatea la putere.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că rămânerea guvernului actual în funcţie reprezintă un preţ suportat de întreaga populaţie a României.
Mai mult, liderul social-democrat susţine că PD-L încearcă şi păstrarea tuturor funcţiilor pe care le are în teritoriu.
"Nu consider în acest moment că vinovat este cel care cere, ci vinovat este întotdeauna cel care dă absolut orice şi promite absolut orice ca să mai stea o zi, o lună sau un an în fotoliul, în scaunul de la Palatul Victoria", a declarat Victor Ponta.
Protocolul partidelor din arcul guvernamental, "troc" politic
Şi liberalii sunt nemulţumiţi de protocolul încheiat astăzi de către partidele aflate la putere pe care-l numesc un "troc politic".
Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, susţine că UDMR, UNPR şi minorităţile naţionale încearcă să impună cât mai multe condiţii.
"PD-L, din dorinţa de a rămâne la guvernare sub orice formă, încearcă să pună pe tavă absolut orice cer ceilalţi, să le satisfacă dorinţele uneori ciudate şi alteori exagerate. De aceea cred că un asemenea protocol n-are nici o şansă să reziste. Cât timp el se bazează pe şantaj, pe troc politic este pur şi simplu o chestie efectiv de conjucntură", a adăugat Eugen Nicolăescu.
Deputatul PNL a mai spus că, pentru moment, la nivel parlamentar, raportul de forţe nu se schimbă.
El a adăugat, pe de altă parte, că Opoziţia nu se aşteaptă ca senatorii şi deputaţii puterii să voteze moţiunea de cenzură pe Codul Muncii.
PNL, PSD şi PC au semnat şi ele la 5 februarie un protocol pe o perioadă mai lungă, până în 2020.
Conform acordului, este interzisă orice fel de colaborare a celor trei formaţiuni cu partidele de guvernământ atât pe plan local, cât şi naţional.
Liderii Uniunii Social Liberale şi-au stabilit şi priorităţile în plan economic şi social, între care crearea de locuri de muncă, reducerea fiscalităţii şi atragerea investiţiilor străine fără însă să facă trimiteri concrete la modul cum se va reuşi acest lucru.