Protocolul Alianţei de Centru -Dreapta va fi semnat luni
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că protocolul alianţei de centru dreapta cu PNL, va fi semnat luni.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Ianuarie 2011, 14:52
De asemenea- a mai spus liderul conservatorilor, luni vor stabilite şi măsurile pe care PC doreşte să le promoveze în regim de urgenţă.
"Nu ne dorim în momentul de faţă să schimbăm cu orice preţ puterea, să suspendăm preşedintele, aşa cum s-a vehiculat, ci ne dorim să reuşim să implementăm reforme şi proiecte pe care noi le avem şi credem că sunt potrivite în momentul de faţă pentru a scoate România din această criză economică. Noi nu facem altceva decât să răspundem solicitărilor pe care cetăţenii le au în această perioadă şi care ne spun că nu mai pot suporta aceste măsuri şi că au nevoie în momentul de faţă de o schimbare", a anunţat duminică, Daniel Constatin.
Duminică, liderul PC a mai anunţat înscrierea în partid a deputatului independent, Tudor Ciohodaru.
Potrivit lui Daniel Constantin, această adeziune este un prim pas în realizarea grupurilor parlamentare ale conservatorilor atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.
Protocolul este şi un prim pas spre unificarea opoziţiei într-o platformă bipolară, în care şi PSD să joace un rol important, a reieşit din discuţiile purtate, însă social-democraţii rămân momentan în expectativă.
Alianţa politică de centru-dreapta PNL - PC este concepută ca una de durată până la sfârşitul anului 2016, spunea preşedintele PNL, Crin Antonescu, pentru că cele două partide au la bază compatibilităţi de programe şi doctrină.
"Este un pas către o construcţie mai largă. PSD este vizat de această alianţă care se va constitui ca principal partener în construirea unei alianţe majore care să încerce schimbarea radicală a raportului de forţe şi a puterii din România", a subliniat Crin Antonescu.
Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, declara la rîndul său, că alianţa cu PSD, în care partidul său s-a aflat până acum, se încheie, urmând ca PNL şi PC să parafeze la tribunal noul acord politic. În plan parlamentar, conservatorii vor încerca, încă de pe acum, să-şi constituie grupuri parlamentare proprii, a mai anunţat liderul PC.
"Sunt foarte mulţi parlamentari din UNPR, care acum constată că ei, chiar dacă sunt bine văzuţi de către electorat ca şi parlamentari individual, din păcate partidul acesta nu va trece pragul electoral. Pe considerentul acesta au început negocierile cu noi. Sperăm ca până la sfârşitul lunii ianuarie să se materializeze aceste lucruri" a spus daniel Constatin.
Social-democraţii vor şi ei să se alăture acestui proiect politic major al opoziţiei unite.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, spunea miercuri, că a fost mandatat să pună bazele unei alianţe cu PNL pe termen mediu de 6-8 ani.
"Discuţia cu partenerii noştri priveşte orice fel de formă necesară de colaborare, inclusiv o alianţă juridică. Evident, PSD va reprezenta şi îşi va păstra identitatea şi ideologia de partid de stânga, PNL-PC vor reprezenta ideologia şi identitatea de centru-dreapta, asta însă nu ne va împiedica să avem o platformă politică şi o agendă politică comună" a dat asigurări Victor Ponta.
Nici UDMR nu este exclusă din calculele opoziţiei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reiterat ideea de a coopta şi UDMR în acest proiect politic lărgit, întrucât , în opinia sa, locul UDMR nu este în actuala coaliţie de guvernare.
Cu precauţia binecunoscută, UDMR a exclus pentru moment posibilitatea intrării în alianţa nou-formată.