Protocol de cooperare între Ministerele Afacerilor Interne din România și R. Moldova
Ministerele Afacerilor Interne din România și Republica Moldova vor coopera pentru formarea profesională a personalului.
Articol de Simona Mihăescu, 27 Mai 2015, 16:42
Guvernul a aprobat astăzi, printr-un Memorandum, negocierea și semnarea Protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în domeniul formării personalului.
Comunicatul integral al Guvernului
Acest Memorandum face referire la formarea profesională inițială și continuă pe mai multe niveluri ale învățământului de specialitate, respectiv postliceal, superior și pentru formarea continuă a persoanelor din Republica Moldova ce doresc sa activeze ca ofițeri și subofițeri de poliție, jandarmerie, pompieri etc.
Până în prezent, conlucrarea în acest domeniu s-a realizat în temeiul unui Protocol mai vechi, semnat la București, la 23 mai 1997.
Evoluțiile din ultimii ani arată că este necesară înnoirea cadrului juridic, mai ales în contextul în care, între cele două țări, au fost inițiate procedurile de negociere a Acordului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din România și Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova în domeniul prevenirii și combaterii corupției.
Prin semnarea acestui Memorandum se va asigura formarea profesională a personalului pentru MAI din Republica Moldova în instituțiile specializate din România (Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, Școala de Agenți de Poliție „ Vasile Lascăr” din Câmpina, precum și alte instituții de formare profesională din structura MAI) sau prin trimiterea specialiștilor români din MAI la Academia „Ștefan cel Mare” din Republica Moldova. Anual, partea română va stabili cifra de școlarizare pentru fiecare instituție în parte, conform Planului anual de cooperare transmis de către MAI al Republicii Moldova.
Planul anual de cooperare vizează pregătirea personalului prin programe de formare inițială și continuă, derularea de proiecte educaționale comune celor două state, schimburi de specialiști și cadre didactice implicate în realizarea proiectelor comune etc. Scopul protocolului constă în consolidarea relațiilor bilaterale de colaborare și asigurarea unei instruiri la standarde europene pentru personalul ministerelor de interne din cele două țări.