Protestul parlamentar al Opoziţiei continuă
PNL şi PSD îşi menţin decizia de a nu participa la şedinţele Camerei Deputaţilor până când preşedintele Camerei, Roberta Anastase nu îşi dă demisia.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Octombrie 2010, 13:44
Biroul Politic al PNL a reconfirmat ,luni, decizia de a nu participa la şedinţele Camerei Deputaţilor până când preşedintele Camerei, Roberta Anastase nu îşi dă demisia.
"Nu vom participa la şedinţele de Birou Permanent şi nici la şedinţele de plen conduse de doamna Roberta Anastase, inclusiv când se va pune problema cererii de reexaminare (n.r.a Legii pensiilor) până la demisia Robertei Anastase", a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.
El a precizat că cererea de reexaminare a Legii pensiilor, formulată de preşedintele Traian Băsescu, reprezintă un gest formal şi de imagine al şefului statului.
"Reexaminarea legii nu rezolvă nici problemele de fond din lege - punctul de pensie, nedreptăţile pensionarilor militari - şi nici chestiunea de fraudă şi corpul legii admise prin fraudă va rămâne fără bază legală", a spus Mihai Voicu.
Voicu a mai afirmat că cererea de reexaminare va fi discutată doar pe acel articol invocat de preşedinte, referitor la reducerea vârstei de pensionare la femei, şi că nu se va vota din nou întreaga lege.
PSD nu participă la şedinţele Camerei până la demisia Robertei Anastase
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că deputaţii PSD nu vor participa la şedinţele Camerei Deputaţilor până la demisia Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al acestui for legislativ.
Ponta a spus că intenţia PSD este de a repune în discuţie, la reexaminarea Legii pensiilor, şi alte articole decât cele semnalate de preşedintele Traian Băsescu.
El a precizat însă că deputaţii social-democraţi nu vor participa la rediscutarea Legii pensiilor, dar nici a altor legi în Camera Deputaţilor până când Roberta Anastase nu va demisiona sau nu va fi înlocuită din funcţia de preşedinte.
"Nu putem fi complici şi nu putem legitima frauda comisă de doamna Anastase. Practic, activitatea unei Camere a Parlamentului este blocată doar de complicitatea şi de scutul pe care PDL îl fac, exact ca şi în cazul Ridzi, în jurul unei persoane dovedită deja în opinia publică de a fi fraudat un vot esenţial", a spus Ponta.
El a menţionat că PSD nu îşi va schimba această decizie nici dacă şedinţele Camerei vor fi conduse de unul dintre vicepreşedinţi.
"Atât timp cât doamna Anastase nu demisionează, Camera Deputaţilor este condusă nelegitim şi noi nu dorim să fim complici cu fraudele doamnei Anastase", a mai declarat Ponta.
Activitatea Camerei Deputaţilor este marcată de blocajul generat de boicotul parlamentarilor PSD şi PNL, care nu mai participă la întrunirile Biroului Permanent în semn de protest faţă de modul în care a fost adoptată Legea pensiilor, dar şi de absenţa deputaţilor de la lucrările comisiilor.
Săptămâna trecută , preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament Legea pensiilor cu propunerea de modificare a vârstei de pensionare pentru femei, de la 65 la 63 de ani.
Miercuri legea a fost declarată constituţională de către magistraţii Curţii Constituţionale.
PNL şi PSD susţin că Legea pensiilor are o serie de prevederi neconstituţionale şi că a fost adoptată de Parlament fără cvorumul necesar.