Protestele sindicaliştilor din sănătate
Sindicaliştii ieşeni din sănătate pichetează sediul prefecturii şi al Casei de Asigurări de Sănătate, în semn de protest faţă de desfiinţarea unor unităţi medicale.FOTO:Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 02 Martie 2011, 12:50
Sindicaliştii pichetează, în jurul prânzului, sediul instituţiei prefectului din Iaşi.
După acest protest urmează pichete la Casa de Asigurări de Sănătate.
Preşedintele Sanitas Iaşi,Viorel Tănase declară că protestele din sistemul sanitar vor fi din ce în ce mai dese.
Revendicările sindicaliştilor din sănătate sunt: oprirea demersurilor Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a unor unităţi medicale universitare şi alipirea acestora că anexe la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon", precum şi comasarea Maternităţii "Elena Doamna" cu Maternitatea "Cuza Vodă" şi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.
De asemenea, sindicaliştii doresc oprirea demersurilor de transformare în azil de bătrâni a Spitalului Orăşenesc Târgu Frumos, precum şi anularea de urgenţă a Ordinului Comun nr. 5/57 al Ministerului de Finanţe şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor, ce prevede reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale pentru unităţile spitaliceşti în anul 2011.
În urma măsurilor de comasare, Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan" şi Insitutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi-au pierdut statutul juridic, iar instituţiile au devenit secţii exterioare ale Spitalului "Sf. Spiridon".
În urma comasării, la Spitalul "Sf. Spiridon" sunt 1.276 de paturi, faţă de 956 de paturi câte erau înainte.
Managerul Spitalului de Urgenţe "Sf. Ioan" şi cel al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie şi-au pierdut funcţiile de conducere.
Institutul de Gastroenterologie va prelua denumirea de Centrul de Gastroenterologie, iar Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan" se va numi Centrul Copou.
Spitale comasate pentru reducerea costurilor
În urmă cu o lună de zile, ministrul sănătăţii Cseke Attila anunţa că peste 180 de spitale vor rămâne fără personalitate juridică şi vor deveni secţii exterioare ale altor spitale, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că din 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem.
În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice".
De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare.
Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.
Până în 30 martie, autorităţile locale au obligaţia de a face demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.