Protestele împotriva gazelor de şist se înmulţesc
Oamenii din zonele unde se preconizează forări, precum şi activiştii de mediu se tem că exploatările cu gaze de şist vor provoca cutremure, contaminarea apei şi a solului.
Articol de Sorin Croitorescu, 08 Septembrie 2012, 10:27
Noi proteste împotriva exploatării gazelor de şist au avut loc la Bârlad, în timp ce, la Bruxelles, Direcţia de Mediu a Uniunii Europene cere reglemetarea strictă a acestui tip de exploatare.
Două mii de persoane au mărşăluit paşnic, vineri seara, în oraşul vasluian, cu lumânări şi candele aprinse, conduşi de preoţii din zonă.
Ei se opun exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, pe care ar urma să o înceapă compania americană Chevron în judeţ.
Compania a anunţat însă că va începe exploatarea abia după o activitate de explorare prin metode convenţionale, care va dura cinci ani, timp în care va realiza studii amănunţite care să evite un eventual impact asupra zonelor locuite sau a celor de interes ecologic.
Gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie care poate fi produsă în siguranţă, susţine Chevron.
Însă oamenii din Bârlad şi activiştii de mediu se tem că forajele vor provoca cutremure, contaminarea apei şi a solului.
Uniunea Europeană nu recomandă folosirea gazelor de şist
Direcţia de Mediu a Uniunii Europene a identificat pericolele de care vorbesc oamenii într-un studiu publicat vineri, care cere reglementarea dură a acestui tip de exploatare.
Raportul, cel mai amănunţit de până acum, recomandă ca metoda să nu fie folosită la scară industrială şi nici în zonele în care apa este folosită pentru băut.
O opoziţie puternică se prefigurează însă din partea Poloniei, care a început explorările şi vede în gazele de şist o sursă ieftină de combustibil şi de independenţă energetică.
În schimb, Franţa şi Bulgaria au ales să interzică exploatările din cauza riscurilor.