Protestele din România, în atenţia presei internaţionale
Protestele din România şi efectele lor se află în continuare în atenţia presei internaţionale.
Articol de Adriana Buzoianu, 25 Ianuarie 2012, 10:55
"Washington Post" remarcă faptul că premierul român face apel la unitate de ziua Unirii, în timp ce miile de oameni care protestează împotriva nereuşitei Guvernului de a determina o creştere a nivelului de trai şi-au transferat furia asupra televiziunii publice.
Sindicatele se mobilizează şi cer plecarea premierului român, titrează ziarul britanic "The Guardian".
Cotidianul londonez relateză că mii de români s-au adunat marţi, la Bucureşti, ca să ceară demisia guvernului, din cauza măsurilor drastice de austeritate.
Ziarul austriac "Der Standard" anunţă că Diaconescu este noul ministru de externe.
Destituirea şefului diplomaţiei române nu a avut efectul scontat, apreciază publicaţia elenă "Etnos" şi detaliază: "Studenţii s-au adunat în centrul Bucureştiului, susţinând că acest demers este insuficient, iar opoziţia a repetat că România are nevoie de soluţii radicale, cum ar fi organizarea alegerilor anticipate".
Protestele care cer demisia lui Băsescu şi alegeri anticipate au intrat în a doua săptămână, face socoteala "El Pais" şi notează caracterul inedit al manifestaţiilor, într-o ţară în care oamenii tind să rămână în casă, în loc să lupte pentru drepturile lor.
"Epicentrul mobilizărilor", remarcă ziarul spaniol, este în continuare Piaţa Universităţii, din Bucureşti, kilometrul zero, unde a început Revoluţia din 1989, care a dus la răsturnarea regimului stalinist, al lui Nicolae Ceauşescu.
"La Repubblica" face trimitere la cunoscuta Piaţă Tahrir, din Egipt, dar şi la monumentul din bronz, din faţa Teatrului Naţional, care aminteşte de Caragiale, transformat în reperul ideologic perfect al acestei mişcări.
Ziarul italian conchide că România este mai mult decât îngenunchiată de măsurile de austeritate convenite împreună cu Uniunea Europeană şi FMI şi soldate aproape cu dispariţia clasei mijlocii. Băsescu şi Boc nu au multe soluţii, este de părere cotidianul italian, care admite că nu ei au inventat criza, dar dacă nu se grăbesc să inventeze o soluţie, situaţia s-ar putea agrava, avertizează "La Repubblica".