Proteste sindicale în Bucureşti şi în ţară
Continuă la Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară protestele organizate de diverse formaţiuni sindicale faţă de legi sau proiecte promovate de guvern.
Articol de Cristina Iliescu, 02 Martie 2011, 13:44
Noi pichete la prefecturile din Brăila şi Dolj ale sindicaliştilor nemulţumiţi de Codul Muncii în forma în care guvernul îşi va asuma răspunderea.
Pichete şi la Iaşi, unde angajaţi din sănătate critică modul de reformare a sistemului.
În Constanţa şi la Bucureşti criticată este Legea educaţiei de studenţi, respectiv de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Ministerul Educaţiei a fost pichetat de câteva zeci de cadre didactice sindicaliste afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Referitor la Legea educaţiei, ei au o serie de nemulţumiri cu privire la o serie de articole, referitoare la norma didactică a personalului didactic cu o vechime de 25 de ani şi gradul I, structura ciclurilor de învătământ, componenţa consiliilor de administraţie.
Potrivit sindicaliştilor, prin noua structură a acestora caderele didactice sunt în minoritate, deciziile fiind luate de persoane din afara sistemului educaţional.
Sindicaliştii se declară nemulţumiţi de nerespectarea Legii nr.221 din 2008, de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 33,4 procente în condiţiile în care peste 90% dintre membrii de sindicat au obţinut acest drept în instanţă.
De asemenea, ei mai sunt nemulţumiţi şi faţă de diminuarea cu 22 de procente în acest an faţă de 2010.
Ei apreciază că această măsură ar putea conduce la imposibilitatea acoperirii fondurilor destinate salariilor aferente acestui an.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ realizează un sondaj, îşi consultă membrii de sindicat în vederea declanşării grevei generale din mai din acest an, în situaţia în care revendicările lor nu vor fi soluţionate până la această dată.
Sindicaliştii au mai spus că au trimis Guvernului aceste revendicări cu luni în urmă şi că nu au primit nici un răspuns şi nici nu au fost invitaţi la minister pentru discuţii.
Profesorii sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de faptul că nu s-a revenit la salariile din 2010.
Ei nu sunt de acord nici cu structura ciclurilor de învăţământ şi cu componenţa consiliilor de administraţie, în forma prevăzută de Legea Educaţiei.
Concomitent cu aceste acţiuni de protest, FSLI consultă membrii de sindicat pentru declanşarea unei greve generale în luna mai 2011.