Proteste sindicale împotriva ratificării tratatului de guvernanță fiscală
Sindicaliştii de la BNS şi Cartel Alfa protestează în faţa sediilor prefecturilor şi a Guvernului, nemulţumiţi şi de măsurile de austeritate.
Articol de Angela Bârgoan, 29 Februarie 2012, 08:58
La București, Guvernul a aprobat, marți, semnarea de către România a Tratatului european de stabilitate, care fixează, între altele, o limită a deficitului bugetar structural, de 0,5%.
Documentul ar urma să fie semnat de către liderii europeni la Consiliul European care începe, joi, la Bruxelles.
Proteste în mai multe state europene
În mai multe ţări europene sunt programate, miercuri, proteste împotriva ratificării tratatului de guvernanță fiscală, într-o campanie iniţiată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor.
La noi în ţară, sindicaliştii de la BNS şi Cartel Alfa protestează în faţa sediilor prefecturilor şi a Guvernului, nemulţumiţi şi de măsurile de austeritate.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, afirmă că sindicaliștii din România solicită politici active pentru piața muncii.
”Demersul îl organizăm împreună cu colegii noştri de la Cartel Alfa şi el va fi organizat aproape în toată Europa. Este un demers care se susţine pe un mesaj de genul: ajunge, există alternative la austeritate, avem nevoie de justiţie şi de protecţie socială, avem nevoie de politici active pentru piaţa muncii, avem nevoie de creare de locuri de muncă, oamenii au nevoie de soluţii pentru traiul lor de zi cu zi şi acesta nu poate veni decât din muncă”, a declarat, pentru RRA, Dumitru Costin.
Guvern: Tratatul va aduce o consolidare fiscală importantă, în anii următori, pentru România
Executivul de la București susține că implementarea, de către România, a tratatului privind stabilitatea fiscală va da un semnal către investitorii străini în privinţa evoluţiei macroeconomice, pe termen mediu şi lung, precum şi pentru întărirea credibilităţii țării noastre în plan european.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a mai arătat că documentul prevede regula unui deficit maxim de 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.
Totodată, purtătorul de cuvânt a subliniat că s-a obţinut, din partea României, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare.
"S-a obţinut din partea României, în urma negocierilor desfăşurate, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare, în anumite condiţii. A fost unul dintre demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă şi a fi consultată", a precizat Dan Suciu.
Preşedintele Traian Băsescu a atras atenția, după consultările cu reprezentanţii partidelor pe această temă, că Tratatul european de guvernanţă fiscală trebuie semnat până la 1 martie, iar România nu mai poate întârzia luarea unei decizii.
În urmă cu o săptămână, preşedinţii partidelor care formează Coaliţia de guvernământ au semnat, la Palatul Parlamentului, protocolul politic privind ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
În document este prevăzută susţinerea semnării Tratatului de către preşedintele Traian Băsescu în cadrul Consiliului European din 1 martie 2012.
USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul.
Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a spus însă că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României.