Proteste pro şi contra Roşia Montană. Încă 11 mineri, blocaţi în subteran
Susţinătorii şi opozanţii proiectului de exploatare a aurului la Roşia Montană continuă să anunţe organizarea de proteste în sprijinul cauzei lor.
Articol de Mihaela Enache, 13 Septembrie 2013, 13:30
UPDATE Numărul minerilor care protestează într-o galerie din Roşia Montană şi cer începerea exploatării aurifere a ajuns la 33.
Aceasta după ce încă 11 mineri, care coborâseră cu provizii pentru cei 22 care sunt acolo de peste 50 de ore, au decis să nu mai iasă la suprafaţă.
Cei 20 de susţinători ai exploatării aurului care erau blocaţi de mai multe zile în galeria-muzeu au anunţat că renunţă să intre în greva foamei.
Anterior aceştia susţineau că de sâmbătă ar intra în greva foamei dacă nu vin să discute cu ei liderii politici cu putere de decizie în această chestiune.
La nivel politic, după întâlnirea de ieri cu co-preşedintele USL Vicor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat ca proiectul de lege asumat de guvern ar urma sa fie retras din procedura de urgenţă.
În plus, ar urma să fie infiinţată acea comisaie parlamentară specială pentru Roşia Montană.
"Această comisie se înfiinţează prin hotărâre a Parlamentului României, are un deadline până la care trebuie să-şi prezinte un raport. În acest raport, obligatoriu sunt şi proupneri de adoptare, de respplingere, de modificare... Nu ştiu, sunt propuneri, obligatoriu va trebui ca acest raport să conţină câteva propuneri, propuneri care vor fi sau nu aprobate de către plen. Actupal cu valoare juridică până la urmă este hotărârea Camerei Deputaţilor în acest caz, nu aprobarea sau respingerea raportului comisiei speciale.
Mobilizare globală împotriva proiectului
Pentru acest sfârşit de săptămână, opozanţii proiectului au anunţat o zi de mobilizare globală împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană.
Cei care participă la proteste au diverse motivaţii.
Unii sunt nemulţumiţi de redevenţa prea mică, alţii de impactul asupra mediului înconjurător a unei mine de suprafaţă de dimensiuni foarte mari, în timp ce alţi protestatari sunt nemulţumiţi de tehnologia prin care s-ar extrage aurul.
Aceasta ar implica folosirea de cianuri la extragerea aurului din minereul excavat.
Sterilul rezultat va fi depozitat într-un imens baraj de decantare.
Tehnologia pe bază de cianuri "nu este periculoasă"
Siguranţa barajului a fost auditată de experţi recunoscuţi, iar tehnologia nu este periculoasă, susţine vicepreşedintele Departamentului de Mediu al Roşia Montană God Corporation, Horea Avram.
"Înainte să ajungă în iaz, sterilele astea de procesare vor fi neutralizate, iar concentraţia de cianură va fi undeva la o medie de 3 mg/litru. Cianura, principala calitate a acestui reactiv este că se degradează natural. Deci, este o informaţie falsă că în acel iaz de decantare vor rămâne cianurile. Dacă noi am opri astăzi exploatarea, ar însemna ca în două-trei luni de zile concentraţiile să scadă sub 0,01%, adică de zeci de ori sub limitele stabilite de Uniunea Europeană şi de România", a spus Horea Avram.
Oponenţi proiectului nu au însă încredere în aceste asigurări şi, conform răspunsurilor la apelurile făcute pe reţelele de socializare pentru o mobilizare globală, duminică ar urma să aibă loc proteste nu numai în România, ci şi în multe oraşe importante printre care Paris, New York, Budapesta şi Bruxelles.