Proteste la Pungeşti. Chevron suspendă temporar explorările
Protestul cetăţenilor din comuna vasluiană Pungeşti continuă, după ce miercuri noaptea protestatarii au rămas pe poziţii în zona unde compania Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Octombrie 2013, 11:16
UPDATE Compania americană Chevron suspendă temporar acţiunile de amplasare a sondei de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Pungeşti, unde oamenii protestează de patru zile.
Consilierii locali din Pungeşti au votat, joi, în unanimitate, o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei.
To în unanimitate s-a decis şi organizarea unui referendum local pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, pentru ca populaţia să îşi poată exprima opinia în mod direct.
Trebuie precizat şi faptul că majoritatea aleşilor de la Pungeşti s-au arătat revoltaţi la adresa primarului comunei, Mircea Vlase, membru PSD, care, de la începutul protestelor, a fost de negăsit.
Au iniţiat chiar şi o hotărâre de organizare a unui referendum local pentru demiterea sa, însă un număr de şapte consilier au votat împotriva proiectului, patru aleşi au votat "pentru", iar unul s-a abţinut.
Primarul Mircea Vlase nu a participat la această şedinţă. Edilul a transmis că a intrat în concediu, surprinzător, chiar din ziua în care comuna a început să protesteze faţă de intenţia Chevron de a a amplasa aici sonda de explorare a gazelor de şist.
Consiliul Local al comunei Pungeşti are în componenţa sa opt reprezentanţi ai USL, patru ai PDL şi unul de la PP-DD. La Pungeşti, în localitatea Siliştea, oamenii au continuat şi astăzi protestele începute de luni, 14 octombrie.
Protestele continuă
Joi dimineaţă, firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă şi-a retras cele două utilaje aduse miercuri.
Potrivit corespondentului Radio România Alina Darie, prefectul de Vaslui, Radu Renga, a declarat că s-ar putea da o hotărâre prin care să se suspende pentru moment acţiunile în privinţa explorării gazelor de şist, până la clarificarea situaţiei terenurilor care le aparţin oamenilor.
Oamenii au cerut acestuia demisia prefectului şi l-au huiduit, transmite Agerpres.
"Nu sunt în măsură să comentez despre contractul Chevron. Eu sunt interesat de respectarea legii. Sunt un reprezentant al guvernului în teritoriu, pus să respecte legea şi toată activitatea mea de până acum demonstrează acest lucru", a declarat prefectul Radu Renga.
Întrebat dacă se va interveni în forţă, prefectul a spus doar că legea va fi respectată.
"În lege există paragrafe care spun că în momentul în care sunt spaţii publice, drumuri de acces, căi de comunicaţie blocate de manifestaţii neautorizate, la cererea jandarmilor Prefectura emite un document care se numeşte ordin de deblocare, ordin emis în acest caz începând de miercuri", a mai spus Renga.
Protestatarii sunt hotărâţi să rămână la Siliştea în comuna Pungeşti şi spun că se tem că retragerea forţelor de ordine şi a utilajelor Chevron ar putea fi parte a unei strategii.
Terenurile pe care Chevron amplasează sondele sunt ale sătenilor
Sătenii din Pungeşti reclamă faptul că cele două hectare pe care se va amplasa sonda Chevronului le aparţin, iar situaţia juridică a acestora, spun ei, nu a fost clarificată de nimeni până acum.
Oamenii susţin că ar fi trebuit să-şi dea acordul individual pentru amplasarea sondei în această zonă.
În ceea ce priveşte poziţia autorităţilor locale, trebuie spus că primarul comunei este de negăsit încă de acum trei zile, de când au început manifestările, apropiaţii săi spunând că s-ar afla în concediu medical.
Consiliul Local însă se pare că rezonează cu protestul sătenilor, şi la ora 14:00 se va întruni într-o şedinţă de urgenţă pentru a da - spun consilierii - o hotărâre prin care să se interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comuna lor.
O astfel de hotărâre a mai fost emisă o dată la Pungeşti, însă, la cererea Prefecturii, ea a fost anulată.
De data aceasta, consilierii din Pungeşti sunt decişi să fie fermi în a-şi susţine poziţia.
De partea cealaltă, Prefectura Vaslui a susţinut în tot acest timp faptul că acţiunile companiei Chevron la Pungeşti sunt susţinute legal şi că există toate avizele necesare pentru amplasarea sondei şi începerea explorărilor, transmite corespondentul RRA, Alina Darie.
La protestele de miercuri au participat atât localnici, cât şi cetăţeni din alte judeţe.
Chevron "deţine toate permisele de mediu"
Într-un comunicat al companiei se aminteşte că aceasta deţine toate permisele de mediu şi autorizaţiile necesare şi se arată că Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, cu tehnologii convenţionale, în condiţii de siguranţă şi cu responsabilitate faţă de mediu.
Reprezentanţii companiei desfăşoară o campanie de informare a comunităţilor din perimetrele pentru care au primit aprobări, în care prezintă date referitoare la felul în care le-ar putea afecta viaţa activităţile derulate: ce se vede la suprafaţă, cum se forează, cum se foloseşte apa pentru fracturare sau dacă se pot produce cutremure.
Se insistă şi asupra diferenţelor dintre faza în care se află acum, explorarea - adică o evaluare din mai multe puncte de vedere a zăcămintelor, precum şi o evaluare a impactului pe care l-ar avea o eventuală exploatare -, şi extragerea propriu-zisă, care este o fază ulterioară şi destul de îndepărtată în timp.
Această diferenţă este principalul argument atunci când specialiştii spun că, cel puţin deocamdată, nu există motive de îngrijorare.
În ce constă fractuarea hidraulică?
După cum explica profesorul Dumitru Prodan de la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, în faza de explorare se montează sonde care nu diferă cu nimic de cele care se folosesc în mod curent, în prezent, în industria extractivă.
Numărul acestora va fi variabil: două, trei, patru sau chiar mai multe, până când se obţin informaţiile necesare pentru un tablou cât mai complet al zăcământului, şi pot trece patru-cinci ani până când toate informaţiile se corelează şi se finalizează acest studiu.
Într-un interviu pentru televiziunea publică, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, considera că oamenii nu au înţeles foarte bine tehnologia, care, în mare, nu diferă de cea clasică.
La exploatarea prin fracturare hidraulică se mai foloseşte în plus un foraj orizontal prin care, cu apă, se rup rocile mai moi, dar care nu creează distrugeri la suprafaţă, spunea Gheorghe Duţu.
Adversarii fracturării hidraulice, activiştii pentru mediu, susţin însă că nu este exclusă producerea de cutremure şi contaminarea surselor de apă.
România nu are legislaţie specifică
În România nu există legislaţie specifică pentru acest gen de exploatare, dar lucrurile nu sunt foarte clare nici la nivel european. Franţa şi Bulgaria au interzis exploatarea gazelor de şist, în timp ce Suedia, Germania sau Polonia o permit.
Săptămâna trecută, eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să impună firmelor care vor să exploateze gaze de şist realizarea unor studii de impact asupra mediului şi populaţiei, precum şi să ceară acordul locuitorilor.