Proteste la Guvern faţă de de Ordonanţa privind migraţia aleşilor
Legalizarea migraţiei politice de la un partid la altul este "un atac la democraţie", susţine preşedintele PNL, Klaus Iohannis, aflat printre protestatarii de la Guvern.
Articol de Radio România, 28 August 2014, 13:14
Câteva sute de oameni au protestat la Guvern faţă de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri.
Aflat printre manifestanţi, preşedintele PNL, Klaus Iohannis s-a declarat încrezător că primarii liberali nu vor trece la alte formaţiuni, dar afirmă că legalizarea migraţiei politice de la un partid politic la altul este un atac la democraţie.
"Eu sunt foarte îngrijorat fiindcă dicutând cu primarii aflu în fiecare zi de noi şi noi cazuri unde se fac presiuni asupra primarilor noştri. eu am toată încrederea în ei însă o astfel de presiune dublată de legalizarea traseismului este un real pericol pentru stabilitatea administraţiei locale. Este o bătaie de joc la adresa votului dat în administraţiile locale", a spus Iohannis.
Proiectul de ordonanţă se află acum în dezbatere publică.
Documentul este postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Preşedintele Băsescu, împotriva Ordonanţei
Preşedintele Traian Băsescu a spus, joi, la învestirea ministrului delegat pentru Buget, că nu comite nici un abuz constituţional dacă atacă la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă cu privire la migraţia primarilor.
Şeful statului a reamintit că administraţia locală este "o instituţie constituţională".
Macovei cere sprijinul Avocatului Poporului
Monica Macovei s-a prezentat la sediul Avocatului Poporului pentru a depune o cerere în care îi cere acestuia să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali.
Europarlamentarul a declarat că, în opinia sa, migraţia aleşilor locali este neconstituţională deoarece contravine ideeii de stat de drept.
Legea preivind statutul aleşilor locali a intrat în vigoare în 2006 şi sancţionează aleşii locali cu pierdea mandatului atunci când se mută de la un partid la altul după alegeri.