Proteste în cascadă, în toată ţara
Angajaţii Finanţelor Publice din ţară s-au solidarizat cu cei de la Bucureşti şi protestează în mai multe judeţe din ţară. Foto:Agerpres
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Octombrie 2010, 10:22
Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj se află în a două zi de grevă.
Ei au întrerupt lucrul încă de miercuri după-amiază, în semn de protest faţă de scăderea veniturilor.
Oamenii spun că se vor întoarce la muncă abia după ce Guvernul va găsi soluţii pentru a le creşte veniturile.
Potrivit liderului sindical Ilie Rostogol, 47 la sută dintre angajaţii Direcţiei de Finanţe din Cluj au salarii mai mici de 700 de lei pe lună.
El a afirmat că există cazuri în care, după eliminarea sporurilor şi după reducerea salariilor angajaţilor statului cu 25 la sută, veniturile angajaţilor au scăzut cu 87 la sută, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Claudiu Pădurean.
Funcţionarii din alte judeţe sunt solidari cu Bucureştiul
Niciun finanţist braşovean nu şi-a petrecut noaptea în faţa Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Braşov, instituţie pe care ministrul Gheorghe Ialomiţianu a condus-o până în anul 2008, când a fost ales deputat din partea PDL.
Din cei 300 de funcţionari care au intrat, miercuri la prânz în grevă, până la sfârşitul programului de lucru, la protest mai participau cel mult 30 de angajaţi, dar şi aceştia au plecat spre casele lor în jurul orei 18:00.
Joi dimineaţă , funcţionarii DJFP Braşov au continuat să vină spre locul lor de muncă, aşa că este de aşteptat, însă, ca şi finanţiştii braşoveni să declanşeze cea de-a două zi de grevă.
Miercuri, însă, ghişeele pentru public au funcţionat chiar şi atunci când protestul avea loc în faţa instituţiei, transmite corespondentul Radio România Actualităţi , Mariana Sebeni.
Satu Mare, cuprins de proteste
"Ca urmare a protestului spontan al colegilor noştri din Bucureşti, am ieşit şi noi să protestăm o jumătate de oră. Protestul a fost unul paşnic, revendicările sunt aceleaşi că şi ale colegilor noştri. Nu ştim ce va urma, trebuie să decidem, ieri a fost un protest spontan. Noi avem salarii de 400-500 de lei, iar orele suplimentare nu sunt plătite de ani de zile", a declarat preşedintele sindicatului Samfisc Satu Mare, Darius Filip.
Acesta a adăugat că protestului spontan i s-au mai alăturat finanţiştii din Negreşti Oaş şi Carei, la nivelul judeţului Satu Mare fiind 460 de salariaţi, transmite corespondentul RRA, Adrian Leş.
Potrivit corespondenţilor RRA, la Sibiu 100 de anagajaţi protestează, iar în judeţele Prahova şi Olt activitatea este blocată în toate secţiile financiare.
La Târgu Mureş şi Constanţa, funcţionarii protestează pe culoarele direcţiilor judeţene a Finanţelor Publice.
Angajatii Directiei Generale a Finatelor Publice Bihor se afla în a doua zi de protest spontan.
Cei 300 de functionari din Oradea si alti 400 din toate administratiile teritoriale din judetul Bihor au început protestul de la prima ora a programului de lucru.
Angajatii sunt nemultumiti de faptul ca, în ultimele doua luni, nu au primit stimulentele aferente sumelor suplimentare extrabugetare pe care le-au atras la bugetul consolidat al statului.
Potrivit liderului Sindicatului Sed Lex din D.G.F.P. Bihor, Dorin Micle, protestul spontan va continua pâna la finele programului de lucru sau pâna când negocierile cu ministrul de resort se vor încheia prin satisfacerea doleantelor bugetarilor din finante.