Proteste aprinse în Portul Constanţa
Sindicaliştii pichetează vineri sediul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, pentru a 58-a zi consecutiv, protestele fiind îndreptate împotriva conducerii companiei, pe care o acuză de încălcarea contractului colectiv de muncă.
Articol de Mona Constantinescu, 20 Aprilie 2012, 11:17
Salariaţii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa protestează, acuzând actuala conducere de măsuri abuzive împotriva muncitorilor şi de încalcarea contractului colectiv de muncă .
Cererile salariaţilor păreau, la început, rezolvabile prin negocieri, dar - pe măsură ce zilele au trecut - iritarea protestatarilor a crescut; ei sunt decişi acum să nu mai intre la lucru până când directorul general, Aurelian Popa, nu va demisiona sau nu va fi demis de ministrul transporturilor.
Nemulţumirile salariaţilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa au fost expuse într-o scrisoare adresată conducerii companiei.
Scrisoarea angajaţilor CNAPM
Angajaţii care participă la protest s-au îmbrâncit cu jandarmii, după ce directorul instituţiei a încercat să intre în sediu.
În acel moment spiritele s-au încins, iar jandarmii au fost nevoiţi să intervină pentru a-i potoli pe angajaţi.
Joi, directorul general şi cel economic de la Compania Porturilor Maritime Constanţa au vrut să intre în sediu, dar nu au putut să treacă de cordonul greviştilor, deşi erau însoţiţi de jandarmi şi poliţişti.
Mircea Banias îi cere ministrului transporturilor să intervină pentru dezamorsarea conflictului
Senatorul de Constanţa, Mircea Banias, preşedinte al Organizaţiei Judeteţene a PC Constanţa, face un apel public la ministrul transporturilor, Alexandru Nazare, căruia îi cere să rezolve situaţia din Portul Constanţa.
Într-un comunicat remis presei Mircea Banias arată că în dubla sa calitate, de senator de Constanţa şi de fost director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi cunoscând valoarea profesională şi umană a personalului companiei, îi cere ministrului Alexandru Nazare să se implice pentru găsirea unei soluţii de deblocare a acestei situaţii, care nu are precedent în istoria recentă a companiei.
Banias atrage atenţia factorilor de decizie, Consiliul de Administraţie, Adunarea Generală a Acţionarilor şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, ca Portul Constanţa este un obiectiv strategic naţional, iar pierderile care se înregistrează după aproximativ două luni de proteste ar putea să le depăşească pe cele produse din cauze naturale (Dunărea îngheţată, războiul din fosta Iugoslavie, etc.).
Mai mult, el precizează că imaginea Portului Constanţa poate fi iremediabil distrusă, spre beneficiul competitorilor din regiune şi din Europa şi îi asigură pe colegii săi din C.N. A.P.M.C. că va întreprinde toate demersurile legale pe care un senator din Opoziţie le are la îndemâna pentru soluţionarea favorabilă a revendicarilor lor.