Proteste anti Romsilva în capitală
Sindicatele şi patronatele din industria lemnului au protestat astăzi în faţa guvernului, cerând demisia conducerii Romsilva şi a secretarilor de stat.
Articol de Radiojurnal, 26 Ianuarie 2016, 18:48
De asemenea, protestatarii îi acuză pe aceştia că nu rezolvă criza de pe piaţa lemnului din România.
Ei spun că industria lemnului şi a mobilei este în pragul falimentului şi că 300.000 de locuri de muncă şi 6% din PIB-ul României sunt în pericol.
În judeţul Harghita, agenţii economici din domeniu au boicotat astăzi pentru a doua oară consecutiv licitaţia pentru achiziţionarea de masă lemnoasă de la Romsilva.
Potrivit corespondentei Radio România Actualităţi Angela Bârsan, ei spun că preţurile sunt mult prea mari, iar contractul-cadru de furnizare conţine clauze abuzive.
-: Noi am fost nemulţumiţi de anumite puncte din contractul de vânzare. Faptul că masa lemnoasă se vinde în volum brut, asta înseamnă o creştere de aproximativ 10%. S-au modificat condiţiile de licitare, respectiv faptul că suntem nevoiţi să licităm doi paşi mai duce un 10%, deci per ansamblu creşterea de preţ e 20% reală.
Reporter: Pentru firma dumneavoastră, ce ar însemna creşterea acestor preţuri?
-: Faliment.
-: S-a pus brutul, se plăteşte coaja, preţurile de plecare sunt foarte mari.
-: Ne sugrumă, aici nu mai putem lucra.
Directorul Romsilva Harghita, Cătălin Mutică, spune că blocajul este generat de imperfecţiunile legii şi de preţul mediu al masei lemnoase, care a fost stabilit la 223 de lei pentru un metru cub.
"În ultimii trei, patru ani de zile, preţurile de adjudecare au fost destul de mari. Totdeauna vedeam cât de greu se descurcau agenţii economici la preţurile astea aşa de mari şi probabil că prima şi cea mai importantă cauză care a dus la aceste proteste este, de fapt, că cererea de lemn este mult mai mare decât oferta, şi în cazul ăsta nu toţi agenţii ajung la o masă lemnoasă acceptabilă din punct de vedere al preţurilor", a spus acesta.
Reprezentanţii Ministerului Mediului par să le dea dreptate protestatarilor.
Secretarul de stat Erika Stanciu afirmă că, din păcate, ministerul nu are instrumente de a interveni direct şi rapid, iar Romsilva nu a ţinut cont de recomandările făcute până acum de Ministerul Mediului sau de Consiliul Concurenţei.