Proteste ale silvicultorilor la Guvern
Protestatarii cer stoparea tăierilor ilegale, activitate care a produs României pierderi de zeci de miliarde de euro şi care le pune chiar viaţa în pericol pădurarilor.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Februarie 2016, 14:07
Aproximativ 2.000 de silvicultori protestează la Bucureşti, în faţa Guvernului, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei pădurilor din România.
După cum transmite reporterul RRA, George Nuţă, ei au cerut stoparea tăierilor ilegale, activitate care a produs României pierderi de zeci de miliarde de euro şi care le pune chiar viaţa în pericol pădurarilor.
Însă principala nemulţumire care i-a scos azi în stradă este noul regulament de valorificare a masei lemnoase, care blochează activitatea economică şi ar putea duce la concedierea a 7.000 de angajaţi, susţine preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu.
"Toţi silvicultorii care se află în Piaţa Victoriei sunt pentru a solicita Guvernului României modificarea de urgenţă a Hotărârii de Guvern 924/2015, întrucât constituie o ameninţare la menţinerea şi gospodărirea durabilă a pădurilor şi reprezintă o ameninţare la siguranţa naţională. Avem în vedere nu numai funcţia economică, valoarea lemnului din aceste păduri, dar şi celelalte două funcţii ale pădurii, funcţia socială şi funcţia ecologică", a susţinut Stoicescu.
Autorităţile consideră că nemulţumirile au apărut din cauza unor întârzieri în aplicarea reglementărilor legale. Secretarul de Stat în Ministerul Mediului, Erica Stanciu, a explicat că prin noul regulament de valorificare a masei lemnoase se separă activitatea comercială specifică Romsilva de restul activităţilor pe care le desfăşoară.
"Această separare trebuia bine pregătită de Regia Naţională a Pădurilor din noiembrie încoace. Din păcate, această pregătire nu s-a făcut, iar în momentul de faţă Regia Naţională a Pădurilor va trebui să disponibilizeze oameni care lucrează în acest sector de activitate. Dânşii afirmă că numărul acestora ar fi 7.000. Aşteptăm ca autoritate propunerea Regiei Naţionale a Pădurilor, pentru a soluţiona această problemă conform prevederilor Hotărârii de Guvern 924/2015", a spus Erica Stanciu.