Proteste ale producătorilor agricoli
Agricultorii încep seria protestelor, nemulţumiţi că nu există bani pentru agricultură, plata ajutoarelor de stat întârzie, iar sistemul de irigaţii este nefuncţional.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Septembrie 2010, 09:36
Aproximativ 20.000 de agricultori din 24 de judeţe au pichetat , joi dimineaţă , sediile prefecturilor.
Acţiunea face parte din calendarul de proteste anunţat de mai multă vreme şi ar putea fi urmată de alte manifestaţii peste o săptămână.
"Dacă nici astăzi (n.r. joi) nu vom reuşi să determinăm Executivul să ne cheme la negocieri şi la discuţii noi, săptămâna viitoare vom continua acţiunile de protest şi, sperăm, după acţiunea din data de 9, să rezolvăm ceva din problemele agriculturii din România. Este o situaţie disperată. Toţi agricultorii din România aşteptau un alt fel de politică agricolă şi alt program de subvenţii. Din păcate, Ministerul Agriculturii s-a dovedit incapabil să rezolve problemele de criză din sectorul agricol. Mai mult, lipsa de dialog şi lipsa de profesionalism au făcut ca, astăzi, 24 de judeţe din România, aproximativ 20.000 de agricultori să se afle în stradă", a declarat pentru Radio România Actualităţi, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.
Proteste la Botoşani
100 de fermieri din judetul Botoşani au pichetat, joi, Prefectura, deşi iniţial s-a anunţat că numărul lor va fi dublu.
Aceştia s-au alăturat colegilor din intreaga ţară, care protesteaza faţă de lipsa unui sprijin consistent din partea Guvernului pentru domeniul agricol.
Ei au înmanat o listă cu revendicări prefectului Cristian Roman si sunt hotărâţi să amplifice acţiunile de protest până la soluţionarea acestora.
Agricultorii spun că pe 9 septembrie vor participa la un miting in Capitala, iar pe 23 septembrie vor bloca drumurile şi vămile.
„Principalele motive sunt lipsa subvenţiilor pentru teren din partea statului român, cadrul legislativ actual care se capitalizează pe zi ce trece, absorţia greoaie a fondurilor europene, deci din partea guvernantilor avem numai piedici, fermierii în loc să primescă 50% sau 70%, depinde ce masură au accesat, primesc 30-40%”, a afirmat Doru Andrici, preşedinte Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani.
Agricultorii din Piteşti şi Brăila, în stradă
La Piteşti, agricultorii au venit cu tractoare în oraş, protestând faţă de subfinaţarea agriculturii.
Aceeaşi situaţie şi la Brăila, unde aproape şase sute de agricultori brăileni şi zece tractoare au pornit într-un marş de protest pe Calea Călăraşilor, după care au pichetat Prefectura Brăila.
Potrivit liderului Asociaţiei producătorilor agricoli, Costică Măcelaru, există o serie de revendicări, anume găsirea de soluţii pentru plata fondurilor europene şi naţionale, reabilitarea şi transformarea sistemului naţional de irigaţii, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic şi nu în ultimul rând, iniţierea şi punerea în aplicare a măsurilor privind stabilirea cadrului general al ajutoarelor de stat
Dacă solicitările producătorilor agricoli nu vor fi soluţionate, pe 9 septembrie ar urma să fie organizat un marş în Bucureşti.
Liderii sindicali, care îl acuză pe ministrul Mihai Dumitru de incompetenţă, ameninţă chiar cu blocarea drumurilor naţionale şi a vămilor, spre finele acestei luni.
Proteste s-au înregistrat, joi, şi la Sibiu şi Olt, informează Radio România Actualităţi.