Protest spontan al angajaţilor din Ministerul de Finanţe
Peste 20.000 de salariaţi ai instituţiilor subordonate Ministerului Finanţelor din Bucureşti, dar şi din mai multe judeţe din ţară, au declanşat în această dimineaţă un protest spontan.
Articol de Radiojurnal, 15 Mai 2017, 09:59
UPDATE ora 11.00. Angajaţii din instituţiile subordonate Ministerului Finanţelor sunt nemulţumiţi de faptul că legea salarizării unitare le va scădea salariile cu un procent cuprins între 10 şi 35 la sută, a declarat la RRA, preşedintele Alianţei Sindicale Sed-Lex, Vasile Marica.
Salariaţii au întrerupt în această dimineaţă lucrul într-un protest spontan, declanşat atât în Capitală, dar şi în mai multe judeţe din ţară.
Potrivit sindicatelor, peste 20.000 de persoane participă la protest.
Vasile Marica, preşedintele Sed-Lex: Lucrurile sunt simple. Oamenii ăştia au pregătire. Sunt oameni cu studii superioare, pregătire economică, şi au făcut calculele pe noua lege a salarizării şi au constatat că le scad salariile. Noi nu am putut să le oferim, ca sindicate, o soluţie, discuţiile cu guvernul. Au ieşit în stradă, lunându-şi soarta în propriile mâini. Din calculele noastre, scada salariile între 10 şi 35%. Oamenii aşteaptă ca autorităţile să înţeleagă punctul nostru de vedere şi /.../ despre ce este vorba.
Protestatarii cer Ministerului Finanţelor şi Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât sa fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate, precum ANAF sau administraţiile financiare, se arată în comunicatul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.
Peste 20.000 de salariaţi ai instituţiilor subordonate Ministerului Finanţelor din Bucureşti, dar şi din mai multe judeţe din ţară, au declanşat în această dimineaţă un protest spontan.
Acţiunea este o reacţie la proiectul legii salarizării unitare, potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.
Protestatarii afirmă că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii.
Ei cer totodată Ministerului Finanţelor şi Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate, precum ANAF sau administraţiile financiare.
Federaţia precizează în comunicat că acţiunile de protest au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a celei de relaţii cu publicul.