Protest fără cămăşi în faţa Ministerului Finanţelor
Protestatarii au lăsat guvernanţilor un sac de cămăşi, ca un gest simbolic prin care protestează împotriva blocajelor în proiectele cu fonduri europene.
Articol de Alice Georgescu, 22 Noiembrie 2012, 13:38
Peste 3.000 de organizaţii şi companii care au desfăşurat proiecte cu fonduri europene riscă să intre în faliment.
Reprezentanţii acestora spun că nerespectarea obligaţiilor din partea ministerelor partenere face ca mii de proiecte să aibă întârzieri la plată.
Organizaţiile, companiile şi sindicatele ce desfăşoară proiecte cu finanţare europeană sunt obligate să-şi asigure desfăşurarea proiectelor din fondurile proprii, în condiţiile în care ministerele contractante nu-şi onorează obligaţiile de plată, a declarat reprezentantul Coaliţiei ONG-urilor pentru fonduri structurale, Oana Preda.
Aceasta a subliniat că Guvernul înregistrează datorii de euro, faţă de implementatorii de proiecte.
Aceştia din urmă sunt penalizaţi pentru neplata taxelor şi impozitelor, de către stat, mulţi dintre ei având conturile blocate de autorităţile fiscale.
Protest "la bustul gol"
Implementatorii de proiecte din fonduri europene au protestat în faţa Ministerului Finanţelor Publice, unde au lăsat şi un memoriu.
"Cerem să aloce de la bugetul de stat sumele necesare plăţilor restante, până când Comisia va relua plăţile către România. Implementatorii de proiecte au contracte nu cu Comisia Europeană, ci cu Statul Român, şi atunci Statul Român trebuie să-şi respecte obligaţiile contractuale. Un alt lucru este derogarea de la plata penalităţilor pentru implementatorii de proiecte cu finanţare europeană care au acumulat penalităţi, pentru că statul le este dator", a spus Oana Preda.
Pe lângă memoriu, ca gest simbolic, au lăsat şi un sac de cămăşi.
Asta după ce, în urmă cu câteva săptămâni, au strâns ultimele monede cu care puteau credita funcţionarea Programului POSDRU.
După mai mult de şase luni de întârziere a plăţilor, implementatorii se află în situaţia de a sista proiectele începute şi de a-şi concedia cei aproximativ 100.000 de angajaţi.
Acest lucru, spun ei, va avea un impact negativ nu numai asupra implementatorilor şi a beneficiarilor acestora, ci şi asupra întregii economii a ţării.