Protest amplu la Chişinău
La Chişinău, platforma civică "Demnitate şi Adevăr" a anunţat pentru astăzi un nou protest amplu, o aşa-numită "Mare Adunare Naţională" la care organizatorii aşteaptă 100.000 de persoane.
Articol de Radio România, 04 Octombrie 2015, 08:52
UPDATE ora 18.00 La Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, continuă protestele antiguvernamentale organizate de platforma "Demnitate şi Adevăr".
Numărul manifestanţilor a scăzut însă faţă de situaţia de la prânz. Şi opoziţia socialistă protestează, menţinîndu-şi prezenţa pe bulevardul principal din Capitala Republicii Moldova sub forma unei tabere de corturi.
Ca şi la celelalte manifestaţii din ultimele săptămâni, protestatarii au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti, a guvernului, dar şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate.
Ei au chemat cetăţenii la acţiuni de nesupunere civică, cum ar fi refuzul de a plăti utilităţile publice.
Câteva sute de protestatari s-au deplasat la un moment dat spre sediul Parlamentului pentru a vedea dacă legislativul s-a convocat în şedinţa comună cu Guvernul şi preşedintele ca să examineze situaţia din ţară, şi aceasta fiind o revendicare a manifestanţilor.
Lângă Parlament, pentru scurt timp, s-a produs o busculadă, o parte din protestatari încercând să pătrundă în sediul legislativului, fiind opriţi de poliţişti, dar şi de veterani ai războiului de la Nistru, care luau parte şi ei la proteste.
Mitingul de astăzi a fost organizat de Platforma "Demnitate şi Adevăr", o coaliţie de ONG-uri care pe 6 septembrie a lansat un protest non-stop în centrul Chişinăului, cerând tragerea la răspundere a mai multor înalţi demnitari de stat după dispariţia unui miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova.
Între timp, principala revendicare a protestatarilor a devenit convocarea alegerilor anticipate.
Concomitent cu aceste proteste, la Chişinău au loc şi manifestaţii a două partide pro-ruse care, la fel, solicită demisia actualei puteri şi alegeri anticipate.
UPDATE ora 13.00.La Chişinău, câteva mii de oameni protestează, la această oră, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, faţă de actuala guvernare a Republicii Moldova.
Manifestaţia de astăzi continuă seria de proteste declanşate de platforma "Demnitate şi Adevăr", pe 6 septembrie.
În paralel, opoziţia socialistă a organizat un protest prin amplasarea unei tabere de corturi pe principalul bulevard din Chişinău.
Ca şi la celelalte manifestaţii din ultimele săptămâni, protestatarii au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti, a guvernului, dar şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate; relatează redactorul radio Chişinău, Corneliu Rusnac.
Mitingul decurge fără incidente. În centrul Chişinăului au fost concentrate importante efective ale poliţiei, în special în apropierea principalelor instituţii de stat.
Principala revendicare a protestatarilor a devenit convocarea alegerilor anticipate.
Concomitent cu aceste proteste, la Chişinău au loc proteste şi manifestaţii a două partide pro-ruse care, la fel, solicită demisia actualei puteri in corpore şi alegeri anticipate.
Platforma "Demnitate şi Adevăr" a organizat mai multe manifestaţii în ultima perioadă, cerând demisia principalilor lideri din Republica Moldova şi organizarea de alegeri anticipate.
Protestele, generate de dispariţia a un miliard de dolari din sistemul bancar, au fost permanentizate în septembrie prin lansarea unui aşa-numit "orăşel al demnităţii", corturi instalate în zona centrală a Chişinăului.
În paralel, o parte din opoziţie, reprezentată de socialistul Igor Dodon şi primarul din Bălţi, Renato Usatîi, a organizat un protest paralel, tot prin amplasarea unei tabere de corturi.
Manifestanţii socialişti au blocat ieri principalul bulevard din Chişinău, instalându-şi corturile pe carosabil.
Amintim că pe 13 septembrie, la Chişinău, organizatorii protestului din Piaţa Marii Adunări Nationale au adoptat o rezoluţie, în care anunţă declanşarea unei greve generale şi formarea unui aşa-numit guvern al încrederii populare.
Protestatarii au solicitat alegeri anticipate şi au cerut demisia premierului şi a preşedintelui, dar şi a altor funcţionari cu rang înalt de la Banca Naţională şi din justiţie.