Protest al studenților la Târgu Mureş împotriva separării etnice
Peste 400 de studenţi au ieşit, luni, după-amiază în stradă la Târgu Mureş, nemulţumiţi de intenţia de segregare a Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.
Articol de Raul Matiş, 12 Martie 2012, 19:45
Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş au protestat faţă de implicarea politicului în problema UMF.
Preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş, Dan Zolog, a afirmat că stunţii cer să li "se aprobe Carta UMF Târgu Mureş".
Dan Zolog, preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş.
"Astăzi ne-am adunat din noi, este a treia noastră acţiune de protest masivă prin care ne exprimăm această opţiune de protest împotriva nedreptăţilor care se fac împotriva autonomiei universitare la UMF Târgu Mureş. Vrem să ni se aprobe Carta UMF Târgu Mureş, deoarece ea nu conţine nimic ilegal şi a fost blocată de-a lungul timpului din considerente politice, după cum se vede de către anumite persoane din conducerea ţării", a susţinut Dan Zolog.
La rândul său, rectorul UMF acuză Ministerul Educaţiei, susţinând că i se forţează mâna pentru a accepta cererea UDMR.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţine că ameninţarea ar fi venit chiar de la ministrul Cătălin Baba, care nu ar fi respectat autonomia universitară şi spune că există şi posibilitatea de a se face apel la justiţie în acest caz.
"După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al educaţiei naţionale, vineri seara am primit un telefon în care ne-a spus că dacă nu rezolvăm problema înfiinţării liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, atunci ne suspendă finanţarea universităţii", a spus Copotoiu.
Rectorul UMF Târgu Mureş a adăugat că nimeni nu se opune înfiinţării unei astfel de linii separate în limba maghiară, însă aceasta trebuie făcută cu respectarea normativelor ARACIS.
Potrivit rectorului UMF, cadrele de limbă maghiară nu doresc însă ca noile secţii să fie evaluate conform standardelor ARACIS, care prevăd un raport de cinci studenţi la un cadru didactic.
"În condiţiile în care, în prezent sunt 1.755 de studenţi maghiari la UMF Târgu Mureş şi 124 de profesori, deficitul de cadre didactice este cât se poate de vizibil", a mai spus Copotoiu.
În replică, prodecanul Szabó Béla, a declarat că o facultate poate fi acreditată şi de alte organisme, nu doar de ARACIS.
"O universitate sau o facultate ca să fie acreditată, pentru că tot facem referire la ARACIS şi Legea învăţământului spune aşa: "ARACIS sau orice organizaţie care aparţine de EQ/IR, care este o organizaţie internaţională care răspunde de calitatea învăţământului". De când a apărut Legea învăţământului au apărut schimbarea unor normative la ARACIS care ne sunt nefavorabile nouă", a adăugat Szabó Béla.