Protest al lucrătorilor din industria lemnului în faţa Guvernului
Lucrătorii din industria de prelucrare a lemnului solicită depolitizarea legislaţiei de funcţionare a Romsilva şi demisia conducerii companiei.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Ianuarie 2016, 11:19
Sindicatele şi patronatele din industria lemnului protestează în faţa Guvernului, cerând demisia conducerii Romsilva şi a secretarilor de stat, pe care îi acuză că nu rezolvă criza de pe piaţa lemnului din România.
Ei solicită adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă.
"Să strigăm împreună", Jos corupţia!", strigă protestatarii.
De mai bine de o lună, industria prelucrării lemnului solicită ajutorul Guvernului şi al Preşedinţiei pentru a corecta hotărârile considerate abuzive ale Romsilva care a triplat preţul lemnului, cu mult peste cotele internaţionale.
Sindicatele şi patronatele spun că industria lemnului şi a mobilei este în pragul falimentului şi că 300.000 de locuri de muncă şi 6% din PIB-ul României sunt în pericol.
Sorin Piper, Sindicatul Mobilei din Târgu Mureş: Am ajuns să cumpărăm masă lemnoasă din ţările din Vest, din cauza preţului care s-a stabilit la licitaţii, preţurile de pornire.
Reporter: Cine a stabilit preţurile?
Sorin Piper: Bineînţeles că Romsilva şi Guvernului României, prin hotărârile care s-au dat.
De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Mediului par a îndreptăţi protestatarii.
Secretarul de stat Erika Stanciu afirmă că, din păcate, ministerul nu are instrumente de a interveni direct şi rapid.
Ministerul Mediului şi Consiliul Concurenţei, mai spune ea, au făcut recomandări în concordanţă cu protestatarii, însă Romsilva nu a ţinut cont de ele până acum.
"Am mediat o discuţie între părţile implicate în acest conflict. Din păcate, Romsilva nu a reacţionat încă. Mâine este planificată o şedinţă a Consiliului de Administraţie. Mă aştept ca acest consiliu al Regiei Naţionale a Romsilva să analizeze situaţia", a spus Erika Stanciu.
Pe de altă parte însă, protestatarii cer şi demisia secretarului de stat Erika Stanciu, pe motiv că ministerul amână rezolvarea şi aruncă responsabilitatea de la o instituţie la alta.
Reprezentanţii mediului cer protestatarilor răbdare pentru a rezolva atât criiza actuală cât şi problemele legislative de fond privind funcţionarea şi statutul Romsilva.