Propunerea UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respinsă
Deputaţii au respins propunerea UDMR privind statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc.
Articol de Iulia Gherman, 11 Aprilie 2018, 13:14
Documentul prevede ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să se constituie ca regiuni cu organizare administrativă, autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile.
Se propune, totodată, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a ţinutului secuiesc, precum şi folosirea simbolurilor naţiunii maghiare. În favoarea documentului legislativ au votat doar parlamentarii UDMR.
Deputaţii UDMR au subliniat că autonomia ca principiu şi mod de organizare a administraţiei publice se regăseşte în mai multe state din Uniunea Europeană, iar propunerile proiectului de lege nu reprezintă un atac la integritatea României.
Iniţiatorul documentului legislativ Kulcsár-Terza József-György, a declarat că nu cere modificarea graniţelor ţării.
"Dorim doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român, aşa cum a fost promis prin Proclamaţia de la Alba Iulia. Dacă Proclamaţia de la Alba Iulia nu este respectată, noi maghiarii, dar nici românii, în acest an, nu avem ce sărbători", a spus Kulcsár-Terza József-György.
Liderul deputaţilor PSD, Vasile Suciu, a precizat că social-democraţii nu sprijină proiectul de lege iniţiat de UDMR.
"Recunoaştem contribuţia istorică, dar cred că astăzi putem să respingem un proiect de lege fără să afectăm prin discursuri o relaţie normală între majoritate şi minoritate, fie ea parlamentară sau etnică. Şi mi-aş dori, în acest an, al Centenarului, ca luările de cuvânt să nu fie nici pătimaşe şi să nu fie de natură a adânci şi mai tare unele falii create artificial şi întreţinute chiar şi politicianist", a susţinut Vasile Suciu.
Liberalii au subliniat că propunerea legislativă contravine flagrant ordinii constituţionale a statului român, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional.
"A acorda drepturi speciale şi sporite de autoderminare unor entităţi administrativ teritoriale nerecunoscute de Constituţia României, organizată exclusiv pe criterii etnice înseamnă a admite în fapt încălcarea principiului egalităţii între cetăţenii aceluiaş stat", a declarat deputatul PNL, Angelica Fodor.
Împotriva proiectului de lege au votat şi deputaţii USR, PMP şi cei ai minorităţilor naţionale.
Documentul legislativ va fi trimis Senatului, for legislativ decizional în acest caz.