Proiectul Roşia Montană îşi reia procedura normală de dezbatere parlamentară
După ce Parlamentul hotărâse procedură de urgenţă pentru Roşia Montană, liderii USL s-au răzgândit şi au hotărât înfiinţarea unei comisii speciale pentru proiect şi un traseu normal în Parlament.
Articol de Alexandra Cristea, 13 Septembrie 2013, 08:23
Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi dezbătut în procedură normală şi nu în procedură de urgenţă, au decis, joi, liderii USL, care au avut în ultimele zile disensiuni pe această temă.
După câteva ore de discuţii între premierul Victor Ponta şi liderul liberal, Crin Antonescu, s-a convenit să se revină la ideea constituirii unei comisii parlamentare speciale care să analizeze proiectul de exploate minieră de la Roşia Montană.
Copreşedinţii USL îşi păstrează poziţiile diferite pe marginea proiectului Roşia Montană, însă au convenit ca acesta să fie totuşi analizat într-o comisie special constituită în acest sens.
Astfel, spun într-un glas cei doi lideri ai alianţei de la putere, vor putea fi depăşite elementele care au născut atâtea diferenţe de opinie.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, spunea după întâlnirea conducerii USL, că proiectul Roşia Montană este unul cu prea multe implicaţii pentru a fi asumat printr-o hotărâre de guvern.
"Şi în felul ăsta, practic, există dialog şi dezbatere, ceea e absolut necesar. După 15 ani, e adevărat, e foarte târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. În sfârşit, foarte mulţi oameni au aflat tot ce înseamnă acel proiect: cine l-a aprobat, când, ce scrie în licenţă, care sunt cheltuielile. Eu cred că asta trebuia să facă orice prim-ministru din '99 încoace. Dar mi-am asumat eu acest lucru şi cred că am făcut foarte bine", a spus Ponta.
Copreşedintele liberal, Crin Antonescu, a reafirmat că există prea puţine garanţii pentru ca votul Parlamentului să gireze un proiect care este sau nu asumat de guvern, dar a precizat că dezbaterea este binevenită.
"Eu aş dori să fac un apel la cei vizaţi de lege, la cei care au o poziţie publică foarte hotărâtă, să renunţe la forme de extreme de protest, pentru că ele nu rezolvă nimic. Este dreptul tuturor să se afirme în forme civilizate, legale, într-o zonă sau alta, dar discuţiile se poartă, până la urmă, la masa dialogului. Parlamentul nu a închis uşa niciunei dezbateri, anularea comisiei speciale nu a venit din partea mea. Mă bucur că s-a revenit la această formulă şi acolo se vor discuta toate lucruruile", a declarat Crin Antonescu.
Comisia specială pentru proiectul Roşia Montană va fi alcătuită, cel mai probabil, săptămâna viitoare, din ea urmând să facă parte reprezentanţi ai tuturor grupurilor politice din Parlament.
La începutul acestei săptămâni, Parlamentul hotărâse o procedura de urgenţă în cazul proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană.