Proiectul "România competitivă", în faza consultărilor
Guvernul lansează astăzi consultările pentru stabilirea celor 90 de măsuri de consolidare a economiei româneşti, care vor alcătui proiectul "România competitivă".
Articol de Politica Romaneasca, 12 Iulie 2016, 09:47
Proiectul "România competitivă" are în vedere stabilirea unei viziuni care să asigure o creştere economică sustenabilă până în 2020.
Prima sesiune de consultare are ca temă debirocratizarea şi va avea loc la Casa Academiei Române.
Până la mijlocul lunii septembrie, vor fi organizate sesiuni de consultare pentru toate domeniile de activitate şi sunt aşteptate propuneri ale specialiştilor care să fie supuse dezbaterilor.
Proiectul "România competitivă" este propus de reprezentanţii guvernului, ai Băncii Naţionale şi ai Academiei Române şi are în vedere stabilirea unei viziuni care să asigure o creştere economică sustenabilă până în 2020.
Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe data de 5 iluie.
Atunci, remierul Dacian Cioloş spunea că executivul îşi doreşte un document final care să reflecte interesele românilor pe termen mediu şi lung.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis era de părere că politicile economice trebuie gândite dincolo de orizontul ciclurilor electorale.
Şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aprecia că proiectul este binevenit şi enumera trei repere importante pentru ca dezbaterile care vor urma să ducă la succesul acestui demers.
"Primul reper pe care-l am în vedere se referă la conceperea unui model de creştere ancorat în potenţialul real al economiei româneşti, astfel încât creşterea economică să fie sustenabilă pe durata mai multor decenii; cel de-al doilea reper priveşte înscrierea definitivă a legislaţiei şi a politicilor economice româneşti în limite care să asigure compatibilitatea cu regulile şi principiile care guvernează Uniunea Europeană; iar al treilea reper vizează întărirea instituţiilor româneşti ca premisă pentru buna funcţionare a economiei de piaţă" , declara pe 6 iulie Mugur Isărescu.