Proiectul privind stingerea obligaţiilor asumate prin credit intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor
Legea permite oricărui cetăţean care a luat un credit şi nu îşi mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, fără a mai rămâne dator instituţiei financiare respective.
Articol de Cătălina Creţu, 25 Noiembrie 2015, 08:51
Proiectul de lege privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a primit avizul favorabil al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Documentul va fi supus votului în plenul Camerei, care este şi for decizional în acest caz.
Legea îi permite practic oricărui cetăţean care a luat un credit şi nu îşi mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, fără a mai rămâne dator instituţiei financiare respective.
Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a susţinut la dezbateri că legea vine în ajutorul celor 800 de mii de familii aflate într-o situaţie dramatică, din cauza salariilor care sunt acum mai mici decât erau când au contractat creditele.
El spune că în acest fel legea va împărţi răspunderea creditelor ipotecare între bancă şi beneficiarul creditului.
"Riscul trebuie împărţit, pentru că, atunci când ai considerat suficientă ipoteca pentru acordarea creditului, trebuie să-ţi asumi că, dacă omul nu mai poate plăti, valoarea respectivei ipoteci să acopere creditul. Atât şi nimic mai mult", a spus Daniel Zamfir.
La dezbaterile din Comisia juridică, reprezentantul băncilor, Bogdan Preda, a atras atenţia că legea nu rezolvă o problemă socială, ci îi avantajează pe speculatorii imobiliari, putând duce chiar la falimentul unei bănci.
"Acest proiect de lege nu face absolut niciun fel de deosebire între debitorii cu probleme sociale şi debitorii care, aşa cum am spus, se opresc în faţa unei bănci şi din maşina lor Ferrari dau cheile la apartamentul sau vila de la mare, pentru că consideră că l-au cumpărat cam scump şi acum se vinde cam ieftin ş.a.m.d", a spus Bogdan Preda.
Proiectul legii privind darea în plată urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.