Proiectul privind organizarea judiciară și CSM, votat pe articole
Deputații au votat proiectul PSD-ALDE de modificare a legilor privind organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii.
Articol de Cătălin Purcaru, 13 Decembrie 2017, 20:58
Opozția a acuzat puterea că vrea să subordoneze politic justiția, în timp ce parlamentarii coaliției aflate la guvernare susțin că modificările vor îmbunătăți sistemul judiciar.
După adoptarea lor în plenul Camerei Deputaților, cele două proiecte vor intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional.
Proiectul privind organizarea judiciară a fost adoptat pe articole, pe baza noii proceduri stabilite dimineţa în Comisia de regulament şi adopată în Plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit modificărilor aduse regulamentului Camerei Deputaţilor amendamentele respinse în Comisie nu au mai fost supuse votului.
În cadrul dezbaterilor generale a fost admis tutuşi un amendament, care iniţial a fost respins în comisie şi se referă la repartizarea aleatorie a dosarelor.
Astfel, sistemul de repartizare este verificat la fiecare doi ani sub coordonarea Ministerului Public, a societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor.
Opoziţia a criticat modul de desfăşurare a dezbaterilor, susţinând că actul normativ este lipsit de viziune şi nu respectă recomandările asociaţiilor profesionale din domeniu.
Mai mult, deputatul USR Ion Stelian a afirmat că înfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie reprezintă un instrument de presiune la adresa procurorilor şi judecătorilor.
"Este o ruşine naţională ceea ce se întâmplă în aceste zile prin forţarea legii, prin forţarea instituţiilor, prin forţarea parlamentului şi aţi vrut să daţi aparenţa unei aşa-zise dezbateri parlamentare, dar iată că ne refuzaţi şi această dezbatere parlamentară. Dacă dumneavoastră vă imaginaţi că o lege de importanţă atât de mare poate fi dezbătută în 30 de minute, vă înşelaţi amarnic", a spus Ion Stelian.
În schimb, social-democratul Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale, a precizat că prin acest proiect se doreşte o justiţie independentă şi eliminarea intervenţiei factorului politic.
"Dorim o justiţie normală, o justiţie în care să nu mai stăm la cheremul şefului. De aici încolo, fără niciun fel de ingerinţă politică judecătorii vor putea judeca potrivit propriei conştiinţe şi potrivit legilor în vigoare", a spus Florin Iordache.
Deputaţii PMP au anunţat că nu vor participa la votul final asupra proiectului legislativ privind organizarea judiciară.
Cel de-al doilea proiect din pachetul privind legile justiţiei prevede înfiinţarea unei secţii pentru investigarea magistraţilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie sau împotriva înfăptuirii justiţiei.
Printre altele se prevede că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate de superiorul său ierarhic dacă acesta apreciază că nu sunt conforme cu legea au nu sunt netemeinice.