Proiectul privind eliminarea taxei radio-tv, criticat de politicieni şi organizaţii media
Proiectul de lege care prevede eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv a taxei radio-tv, de la 1 ianuarie anul viitor, continuă să genereze numeroase reacţii.
Articol de Radiojurnal, 27 Octombrie 2016, 13:05
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat ieri modul în care s-a derulat procesul de adoptare a actului normativ, iar premierul Dacian Cioloş ia în calcul să atace legea la Curtea Constituţională.
Documentul a fost criticat de numeroase organizaţii media din ţară şi din străinătate, între care şi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune.
Directorul acesteia, Ingrid Deltenre, susţine că legea poate afecta contribuţia celor două instituţii media la crearea unei societăţi democratice şi îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu o promulge.
Şi fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu consideră că eliminarea taxei Radio-Tv va subordona politic cele două instituţii publice de radio şi televiziune.
"Eu cred că e o iniţiativă periculoasă. Practic, transformăm Radiodifuziunea şi Televiziunea în nişte instituţii care sunt aservite politicului, pentru că Guvernul e întotdeauna opus politic, şi deschidem poarta unor eventuale manipulări şi chiar unor eventuale dependenţe nesănătoase. Eu cred că această iniţiativă care a fost promovată de Partidul Social Democrat ignoră interesul cetăţeanului şi misiunea de informare publică pe care le au aceste instituţii", a spus Vlad Alexandrescu.
Scrisoarea lui Dragnea către organizaţiile media
Iniţiatorul legii care elimină taxa Radio-Tv, liderul PSD Liviu Dragnea, spune însă că această măsură nu înseamnă mai puţini bani pentru instituţiile publice de Radio şi Televiziune.
Într-o scrisoare adresată organizaţiilor profesionale din media, el susţine că propunerea presupune ca de la bugetul de stat, pentru postul public de televiziune să fie alocată o sumă de 34 de lei pentru fiecare cetăţean, iar pentru Radio 21 de lei.
Şi eurodeputaţii social-democraţi români cer promulagarea cât mai rapidă a legii, şi cer Guvernului să nu o atace la Curtea Constituţională, susţinând efectele pozitive ale acesteia.